vestnik

(Vodovodni sistem C) Končane skoraj tri četrtine del

M. Ha., 26. 4. 2023
Maja Hajdinjak
Druga tiskovna konferenca o projektu Nadgradnja vodovodnega sistema C.
Aktualno

Celotni projekt znaša 8,3 milijona evrov in mora biti končan do 31. decembra letos.

Na drugi tiskovni konferenci o projektu Nadgradnja vodovodnega sistema C – 2. faza so stanje projekta predstavili župani treh sodelujočih občin: Urška Mauko Tuš, županja Občine Gornja Radgona, Andrej Vrzel, župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, in Andrej Steyer, župan Občine Apače. Odsotna sta bila odgovorni inženir iz podjetja Štraf Drago Štrafela in pomočnik odgovornega inženirja iz podjetja ProGrin Mitja Žnidarič.
Pri nadgradnji vodovoda sistema C so končane skoraj tri četrtine del. V Gornji Radgoni in Lokavcih je izvedenih približno 70 odstotkov del, prav toliko tudi v občini Apače, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa okrog 85 odstotkov del. Celotni projekt znaša 8,3 milijona evrov in mora biti končan do 31. decembra letos.
Predvideva nadgradnjo črpališča pri Podgradu, gradnjo prečrpališča v Blagušu in položitev 39 kilometrov vodovodnega omrežja, od tega 764  metrov transportnih cevovodov, 10.232 metrov primarnih cevovodov in 28.417 metrov sekundarnih cevovodov. 
Gornja Radgona: Vodarna Podgrad na zgornji meji zmogljivosti
»Občina Gornja Radgona je pristopila k temu projektu z namenom, da zagotovimo občanom varno, kakovostno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo, da odpravimo tehnične nepravilnosti oziroma neustrezne razmere na celotnem vodovodnem omrežju, kar se tiče dotrajanih cevi, in da zmanjšamo vodne izgube, ki so trenutno zaskrbljujoče. Pri tem bi izpostavila vodni vir v Podgradu – kapaciteta vodarne je trenutno na zgornji meji zmogljivosti, kar se tiče zagotavljanja kapacitete vode v omrežje, vse črpalke so trenutno hkrati v pogonu in v primeru, da pride do izpada ene hidropostaje v vodarni, pomeni, da pride do prekinjenega vodotoka. S projektom tako povečujemo obratovalno varnost vodarne v Podgradu in posledično zagotavljamo zadostne količine kakovostne vode za občane,« tako Mauko Tuševa. 

urška-mauko-tuš, andrej-vrzel, andrej-steyer, vodovod-sistema-c, tiskovna
Maja Hajdinjak
Urška Mauko Tuš

V gornjeradgonski občini so že zgrajeni odseki novega vodovoda na območju Ceste na stadion, na nekdanji avtobusni postaji, na območju Grajskega hriba, v delu naselja Podgrad, Ulice Marije Rožman, Kajuhove ulice, Ob potoku, na območju Kocljeve in Mladinske ulice, Ciril-Metodove ulice, Maistrovega trga, Gasilske ulice za gasilskim domom, Strme ulice, Vrtne in Panonske, od železniške postaje do Ceste na stadion ter na območju Trga svobode. Trenutno gradijo na Jurkovičevi ulici in v ulicah po celotnem bregu za Mariborsko cesto in zdravstvenim domom. 
Aprila so se začela dela na Vodarni Podgrad in gradnja transportnega vodovoda do trgovine GMT, ki se bo nadaljeval po Mariborski cesti in naprej po Vrazovi in Vodovodni ulici do vodnega zbiralnika Norički Vrh. Od maja bodo gradili odseke Ob progi, območje Vrečove ceste, Trstenjakove in Miklošičeve ulice, del Ljutomerske ceste ob trgovini Eurospin ter odseke na Šlebingerjevem bregu in delu Vrtne ulice. Na vodovodu Lokavci je večina gradbenih del končana, sledi še navezava na obstoječi vodovod. »Zagotavljanje pitne vode občanom nam mora biti prioriteta,« je še povedala Urška Mauko Tuš. 
Sveti Jurij ob Ščavnici: v pripravi že dela za sanacijo cest
Projekt v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici obsega gradnjo sekundarnega vodovodnega omrežja v skupni dolžini 10.776 metrov. V lanskem letu so bili zgrajeni vodi v Seliščih, Jamna–Spodnja Jamna–Kozar, v Blagušu, Rožičkem Vrhu, Stanetincih ter Kokolajnščak–Terbegovci. V letošnjem letu je predvidena še gradnja sekundarnega vodovoda v Jamni, sekundarnih vodovodov vodooskrbe visoke cone Slovenske gorice Kokolajnščak–Gabrc in odcep Galušak ter prečrpališča Blaguš. Vzporedno poteka priključevanje na novi javni vodovod. Trenutno potekajo pripravljalna dela za sanacijo cest po gradnji vodovoda, nadaljevanje gradnje vodovoda v aprilu je potekalo na odseku Kokolajnščak–Gabrc. »Tudi nam ta projekt ogromno pomeni in veseli me, da gre za skupni projekt. Vse kaže, da bomo tudi v prihodnosti morali k projektom pristopiti skupaj, kajti v naslednjem obdobju podeljevanja evropskih sredstev male občine skoraj ne bomo več imele priložnosti kandidature z manjšimi projekti,« je povedal Andrej Vrzel.

urška-mauko-tuš, andrej-vrzel, andrej-steyer, vodovod-sistema-c, tiskovna
Maja Hajdinjak
Urška Mauko Tuš in Andrej Vrzel

Apače: na omrežje se bo lahko priklopilo 90 odstotkov gospodinjstev
V Občini Apače je izvajalec izvedel večino del na primarnem vodovodu Apače–Lešane ter na sekundarnem vodovodu Črnci–Žepovci, kjer so sočasno rekonstruirali državno cesto. »V tem projektu imamo v načrtu nekaj čez 8 kilometrov primarnih vodov, ki jih gradimo zaradi dotrajanega omrežja, na katerem je ogromno vodnih izgub. Vložek ni majhen, a je upravičen, saj bo na ta način voda prišla do gospodinjstev s čim manj izgubami. Poleg tega imamo še 6 kilometrov sekundarnih vodov, ki so večinoma že zgrajeni. Po zaključku tega projekta bo okrog 90 odstotkov vseh gospodinjstev v naši občini imelo možnost priključka na javni vodovod. Nadejamo se, da bo gradnja nemoteno tekla naprej in da bomo s projektom zaključili v predvidenem roku,« je povedal Steyer.

urška-mauko-tuš, andrej-vrzel, andrej-steyer, vodovod-sistema-c, tiskovna
Maja Hajdinjak
Andrej Steyer

Kar se tiče dokončanja projekta v predvidenem roku, so župani optimistični, težavo pa predstavlja  podražitev gradbenih materialov. Na konferenci je bilo v zvezi s tem izpostavljeno, da so župani ob delovnem obisku ministra za kohezijo Aleksandra Jevška v prejšnjem tednu tega seznanili s problematiko. »V najkrajšem možnem času pričakujemo navodila s strani resornega ministrstva, kako pri tem postopati,« je povedala Urška Mauko Tuš. 
vodovod-sistem-c gornja-radgona apače sveti-jurij-ob-ščavnici vodovod