vestnik

(VOJNA) Zelenski o preprečitvi zahrbtnih načrtov Rusije. Iz Ukrajine zbežalo več kot milijon ljudi

Vestnik, STA, 3. 3. 2022
Reuters
Posledice bombardiranja Harkova.
Aktualno

Ukrajinci so preprečili "zahrbtne in sovražne" načrte Rusije, je v nočnem videonagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Svoje sodržavljane je označil za junake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mi smo narod, ki je sovražnikove načrte uničil v enem tednu. Načrti, ki so jih pisali več let: zahrbtni, polni sovraštva do naše države, naših ljudi," je Zelenski povedal v videu, objavljenem na družbenem omrežju Telegram. Dodal je, da "iskreno občuduje junaške prebivalce" mest, ki so se uprli ruskim silam. Zatrdil je, da je ruska stran v svoji invaziji na Ukrajino, ki se je začela pred tednom dni, izgubila skoraj 9000 vojakov.

ukrajina napad rusevine vojna re
Reuters
Posledice ruskega napada

Moskva je sicer v sredo prvič objavila natančno število ubitih ruskih vojakov. Umrlo jih je 498, še 1597 pa jih je bilo ranjenih. Ne ukrajinskih ne ruskih podatkov sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

herson, ruske enote
Profimedia
Ruske enote v Hersonu.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino pa je prejšnji teden po navedbah Kijeva v državi umrlo najmanj 2000 civilistov. V to številko niso všteti ubiti vojaki, so na Facebooku sporočili iz državne službe za nujne primere. Združeni narodi pa medtem poročajo o 200 smrtnih žrtvah med civilisti v Ukrajini.

V ruskem obstreljevanju ukrajinskega mesta Harkov je v torek umrla tudi ukrajinska sodelavka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), so v sredo sporočili iz Ovseja. Ukrajinka Marina Fenina, ki je bila članica Ovsejeve opazovalne misije v Ukrajini, je bila ubita, medtem ko je skušala priskrbeti zaloge za svojo družino.

ukrajina
Profimedia
Posledice obstreljevanja Borodjanke


Predsedujoči Ovseju, poljski zunanji minister Zbigniew Rau in generalna sekretarka organizacije Helga Schmid sta izrazila sožalje družini pokojne in tudi članom opazovalne misije Ovseja. Fenino sta označila za cenjeno članico misije. Obenem sta znova obsodila obstreljevanje urbanih območij, ki povzročajo smrti in poškodbe med civilisti. Ponovila sta tudi poziv Rusiji, naj takoj preneha z nasiljem in sodeluje v pogovorih.

Zbežalo več kot milijon ljudi 

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi, je ponoči sporočil prvi mož visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Filippo Grandi. To je več kot dva odstotka od okoli 44 milijonov Ukrajincev. "V samo sedmih dneh smo bili priča eksodusu enega milijona beguncev iz Ukrajine v sosednje države," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Grandi in dodal, da "je za še veliko več milijonov v Ukrajini čas, da orožje potihne, da bo mogoče dostaviti življenjsko nujno humanitarno pomoč".

zaklonišča ukrajina kijev
Robert Balen
ukrajina rusija vojna kijev

Že do srede se je na Poljsko zateklo okoli pol milijona Ukrajincev, več kot 120.000 jih je bilo v Romuniji, kamor se zdaj, kot je povedal, odpravlja Grandi. Podobno je v Moldaviji in več drugih državah, vse bolj tudi v tistih, ki sicer ne mejijo na Ukrajino, kot sta Nemčija in Češka. V slednji jih je že okoli 20.000 in v sredo so tam v pričakovanju velikega begunskega vala razglasili izredne razmere. Združeni narodi sicer pričakujejo, da bi lahko iz Ukrajine pred nasiljem zbežalo štiri milijone ljudi, morda pa še več. Milijoni Ukrajincev so medtem zbežali z domov, a ne tudi iz države, in so notranje razseljeni, njihov število pa je zaenkrat težko oceniti.

ukrajina rusija predsednik vojna
Kaj zdaj berejo drugi