vestnik

Volilni obed z Janezom Magyarjem: "Birokratske ovire ubijajo podjetnike"

Timotej Milanov, Vida Toš, 31. 5. 2018
Nataša Juhnov
Janez Magyar na obedu z Vestnikom.
Aktualno

Predstavnike sedmih političnih strank, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo preboj v parlament, smo povabili na volilni obed. Oni so izbrali gostilno, mi smo poslali novinarja Timoteja Milanova in Vido Toš. Na sedmem in hkrati zadnjem volilnem obedu smo jedli in klepetali z Janezom Magyarjem, kandidatom Slovenske demokratske stranke. Najbolj ga zanimajo rešitve, ki jih politika ponuja na področju gospodarstva, največ ovir za delo in življenje pa vidi v birokraciji.

Kandidat Slovenske demokratske stranke Janez Magyar je podjetnik, lastnik družbe Prekmurec, pod okrilje katere spadajo trgovine Hungarikum, v katerih prodaja madžarsko blago. Po njegovem izboru smo se sestali v Gostilni Lipot v Dobrovniku: "Ker je to približno na pol poti med Mursko Soboto in Lendavo, ker je kuhinja domača in zelo dobra. Skuhajo recimo odličen bograč, pa še kaj." Pri bograču pa se šele začne, prav na koncu klepeta in kosila smo na mizo - kot presenečenje, saj tega nismo naročili - dobili zlate retaše. Zlate?! Tako je, šefica gostilne Ilus Lipot je namreč na nedavnem Dnevu retašev v Čentibi, torej na tekmovanju v pripravi najboljših pomurskih madžarskih retašev, prejela zlato.

d688d6c37c72e52e53c593310c532c18
Nataša Juhnov
"Zlati" retaši


Kaj smo jedli v Gostilni Lipot v Dobrovniku:
Gobova juha z ajdovo kašo, goveja juha.
Janez Magyar: perkelt, dödoli, mešana solata.
Timotej Milanov: perkelt, dödoli, pražena svinjska jetra, mešana solata.
Vida Toš: solatni krožnik.
Presenečenje: jabolčni in skutni zavitek.


e97f4ddb279d01e2948df3ed10fbcc78
Nataša Juhnov
Perkelt z dödoli pri Lipotu v Dobrovniku.

Najbolj ga boli razvojni zaostanek Pomurja

“V stranki so me našli in poklicali, kar me je presenetilo, saj nikoli nisem bil aktiven v politiki,” odgovarja na vprašanje, kako je pristal na kandidatni listi za letošnje volitve. Po preučitvi strankarskega programa se je odločil za kandidaturo. “V stranki je bil še en kandidat za ta okraj, po dolgih pogovorih so se odločili zame in me vprašali, ali sprejmem izziv.” Ime drugega kandidata Magyar ni želel razkriti, kot pravi, gre za ugledno osebo iz Lendave. Kot poslovneža ga najbolj zanima, katere rešitve stranka ponuja na področju gospodarstva. “Za Pomurje je še vedno značilna velika brezposelnost, rešitev tega vprašanja je bistvena. Rešimo ga lahko z novimi investicijami.” V neposredni okolici vidi pri tem vzor v občini Odranci. “Ne zanima me, iz katere politične opcije prihaja odranski župan, njegovo delo je treba pohvaliti, kar jim je uspelo narediti z investicijo Carthaga, je za Prekmurje neverjetno.” Kot pravi, so v Lendavo v zlatih časih Nafte ljudje hodili delat od drugod. “Lendavska podjetja so pritegnila še delavce iz Hrvaške, danes pa so to vlogo prevzeli Odranci, kar je prav, ampak mi ne smemo za tem zaostati, saj me najbolj boli ravno razvojni zaostanek naše regije.”

60f18775f42178c6e2f9442f1d908eb0
Nataša Juhnov
Janez Magyar, SDS.


In kje konkretno vidi največje ovire? “Največ ovir je povezanih z birokracijo, neprestano uvajajo nove predpise in pred nas postavljajo dodatne zahteve, od malenkosti z embalažo naprej, to pomeni samo dodatno delo in stroške. Te ovire ubijajo podjetnike, sploh pa tiste, ki šele stopajo na poslovno pot.” Kot podjetnik se sooča z veliko konkurenco, saj je v Lendavi danes odprtih šest trgovin velikih multinacionalk. “Moral sem najti nekaj novega, če sem želel preživeti kot trgovec. Nemci so prinesli svoje blago, ravno tako Avstrijci in Italijani, zato sem tudi sam na nek način pripeljal svoje blago. Tako danes tukajšnjim prebivalcem več ni treba po te izdelke na Madžarsko, temveč jih kupijo tu, denar od davkov pa ostane v Sloveniji.”
Janez Magyar o tem, kaj bo skušal narediti za Pomurje, če bo izvoljen v parlament:
##YOUTUBE-https://youtu.be/_oVzIABhJZw{/youtube_center_ozko}

Ponosen na svoja otroka

Janez Magyar z družino - ženo Aranko in dvema sinovoma Alenom in Matejem - živi v Dolnjem Lakošu: "To je predmestje Lendave in tukaj sem tudi rojen." V mladosti je bil deležen trde vzgoje. "Očeta sem moral vse življenje vikati," pravi. Na svoja sinova je zelo ponosen, Alen je univerzitetno diplomiran geodet, mlajši sin Matej pa v Mariboru študira ekonomijo: "Mateja tudi štipendiram, in medtem ko sem Alenu, ko je diplomiral, že dal četrtino lastništva, bom drugo četrtino dal Mateju - ko diplomira (smeh)." Mateju so ponudili službo v Budimpešti in Magyar mu je predlagal, da priložnost izkoristi, saj bo pridobil pomembne izkušnje.

9c8d708623a32ac65deaf5825b6d151e
Nataša Juhnov
Janez Magyar in njegov starejši sin Alen.

Drugače imajo Magyarjevi še deset hektarjev zemlje, ki jo obdelujejo; sina Alena, pravi Magyar, veseli kmetijstvo in je po njegovih besedah zelo priden - letos ima posejano avtohtono sorto pšenice. V osrčju Lendavskih goric imajo tudi vinograde ter dve kleti, Janez pa umetnosti pridobivanja dobrega vina uči tudi sinova.
Fizično delo, tako Magyar, ga napolni in mu vrača energijo: "Poleg tega pa obisk Savinjske doline ter Crikvenice. V Savinjski imam zelo dobrega prijatelja in vedno, ko se peljem službeno v Ljubljano, se obvezno ustavim."

a61ec8ed7c3002cdbd3b3b9cef97e673
Nataša Juhnov

Imel je "prste vmes" pri Orbanu

Nedavni prihod madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana v Lendavo, kjer je med drugim podprl pomurske kandidate SDS, je v Sloveniji dvignil precej prahu. Medtem ko v stranki izpostavljajo njegovo podporo, se je z levega političnega pola na njih zaradi tega vsul plaz kritik. Sam je pri tem še posebej zanimiv kandidat, saj je Janez in je tudi Magyar (Madžar, op. a.), je pripadnik madžarske manjšine v Sloveniji in kandidat SDS. “Tudi sam sem imel prste vmes pri tem, da smo povabili Orbana v Lendavo,” pravi in pojasni še svojo vlogo pri finančni podpori madžarske vlade za gospodarski razvoj dvojezičnega območja v Prekmurju.

54cbd5b2d783a7c522afc2d20d20ec0c
Nataša Juhnov

“Sem član madžarske manjšinske organizacije, njen predsednik Ferenc Horvath me je poslal na sestanek v Budimpešto, kamor sem odšel brez pripravljenega govora, saj mi niso povedali, da bom moral pred vsemi predstavljati življenjske razmere prekmurskih Madžarov. Tam so bili predstavniki madžarske manjšine iz več držav, vsi so brali pripravljene govore, sam sem povedal, da madžarska manjšina nima v Sloveniji nobenih večjih težav, imel pa sem pripombo glede gospodarskega zaostanka regije, saj slabo gospodarsko stanje pomeni odseljevanje Madžarov iz teh krajev in njihovo posledično asimilacijo.” To je po njegovih besedah vzbudilo pozornost predstavnikov madžarskih oblasti in sprožilo postopke, ki so kasneje privedli do omenjene madžarske finančne pomoči. Sam se za omenjena sredstva ni potegoval. “Sem pa za to hvaležen madžarski državi in Orbanu, saj ta denar ni prišel samo v roke madžarske skupnosti, temveč vsakemu na dvojezičnem območju, ki je investiral v nadgradnjo svojega posla.”


Pri tem je razočaran nad kritikami, ki so bile s strani nekaterih politikov izrečene na ta račun, saj pravi, da je bila aktualna vlada z vsem seznanjena. “Vedeli so, da bo denar prišel. Vse investicije so bile obdavčene in denar je šel posredno tudi v slovenski proračun.” Sam ne vidi v tem nič spornega. “V Sloveniji podpiramo zamejske Slovence v Porabju, Avstriji in Italiji. Zakaj je nekomu težko razumeti, da ima tudi Madžarska kot matična država pravico pomagati svojim rojakom v drugih državah. V poslovnih krogih vsi hvalijo gospodarsko politko madžarske države, tam je gospodarstvo v razcvetu.”
In Janez Magyar še o tem, katerim vrednotam sledi:
{youtube_center_ozko}https://youtu.be/eZdxIqMM_9g##

volilni obed Janez Madyar sds