vestnik

Na cestah že od jutra gneča, pred nami prometno obremenjen konec tedna

STA, Vestnik.si, 27. 7. 2024
arhiv
Že tako je poleti na cestah velika gneča, ki povzroča nejevoljo, utrujenost pa še dodatno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu.
Aktualno

Vrhunec poletne sezone prinaša gnečo na cestah.

Na vrhuncu poletne sezone se daljšajo kolone na slovenskih cestah. Gnečo je pričakovati tudi zaradi današnjega začetka šolskih počitnic v delu Nemčije, med drugim na Bavarskem. Agencija za varnost prometa (AVP) bo voznike danes opozarjala tudi na postanke med daljšo vožnjo in hidracijo v vročih dneh z deljenjem letakov in vodo.

Prometnoinformacijski center napoveduje za danes in jutri zelo visoko gostoto prometa. Na vroč konec tedna, ko bodo temperature znova nad 30 stopinj Celzija, je opozorila tudi agencija za okolje (Arso), ki je za soboto in nedeljo izdala rumeno opozorilo. Na Primorskem še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Screenshot (1)
Prometnoinformacijski center za državne ceste
Prometno obremenjene ceste.

Zastoji in nesreča že zgodaj zjutraj

Zaradi prometne nesreče sta bila na štajerski avtocesti zaprta vozni in prehitevalni med Žalcem in Šempetrom proti Ljubljani. Nastaja zastoj, poročajo iz Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Zaprta pa je še vedno cesta Sveta Trojica - Cerkvenjak pri Zgornji Senarski.

Zastoj je že nastal na primorski avtocesti mimo Ravbarkomande proti Kopru, kjer je zamuda od 10 do 15 minut. Prav tako nastaja zastoj na podravski avtocesti pred prehodom Gruškovje proti Hrvaški, kjer se je pot podaljšala za 20 minut.

Prometnoinformacijski center poroča, da je izrazita gneča tudi v Avstriji pred predorom Karavanke proti Sloveniji, kjer je nastal več kot 10 kilometrov dolg zastoj, občasno pa zapirajo predor.

Tudi Gorenjska avtocesta med priključkoma za Jesenice proti Ljubljani je prometno obremenjena, zastoj povzroča 10-minutno zamudo.

Delili bodo letake in vodo

AVP bo danes voznikom na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih med 11. in 18. uro delila letake o varni vožnji v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku. Glede na vroče dni, ki se obetajo, pa bodo študenti delili tudi vodo, so sporočili iz AVP.

V izobraževalnih letakih bodo slovenske in tuje voznike opozarjali na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez alkohola. Z akcijo si prav tako želijo voznike v vročih dneh spomniti, da morajo med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in za ustrezno hidracijo.

Med poletjem je na avtocestah več prometa in posledično je lahko tudi več okvar vozil, pa so izpostavili na Darsu. Voznike zato opozarjajo, da je ustavljanje na odstavnem pasu avtoceste lahko smrtno nevarno in da je dovoljeno le v nujnih primerih. Veliko hudih nesreč je namreč ravno na tem delu avtoceste, so sporočili.

promet varnost ceste