vestnik

Vpis članov kmetije ni več obvezen

D. N., 17. 2. 2023
J. K.
V registru se odslej vodi tudi podatek o krajinskih značilnostih na kmetijskem gospodarstvu.
Aktualno

Nosilci, ki niso lastniki zemljišč, bodo morali dokazati upravičenost do uporabe. Podatki o namestniku nosilca se ne vodijo več.

Spremembe zakona o kmetijstvu in pravilnika o registru kmetijskih gospodarstev (RKG), ki so začele veljati lani, so prinesle tudi novosti na področju vodenja RKG. Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bodo upravne enote po Sloveniji odslej pri vsaki spremembi podatkov o zemljiščih v RKG od nosilca, ki ni lastnik zemljišč, četudi gre za lastništvo družinskih članov, zahtevale dokazilo o upravičenosti do uporabe zemljišč. Med ta dokazila sodijo soglasje lastnika zemljišč, zakupna pogodba ali druga pravna podlaga, iz katere je razvidna pravica do uporabe zemljišč.

V RKG se po novem poleg podatkov o kmetijskih zemljiščih vodi tudi podatek o krajinskih značilnostih na kmetijskem gospodarstvu. Te značilnosti so pomembne za ohranjanje biotske raznovrstnosti in so določene na podlagi predpisov s področja ohranjanje narave, prav tako so nujne za izvedbo in kontrolo obveznega osnovnega standarda za dobre kmetijske in okoljske pogoje v okviru pogojenosti in nekaterih ukrepov kmetijske politike.

Ena od sprememb na področju vodenja RKG je tudi, da se ne vodijo več podatki o namestniku nosilca. Tako se v primeru smrti nosilca kmetije ta prenese na novega nosilca s soglasjem večine oseb, ki so navedeni kot dediči. V vseh drugih primerih prenosa kmetije, torej s prodajo, zakupom, dedovanjem ali podobnimi pravnimi posli, mora novi nosilec prenesti vsa zemljišča kmetije v lasti prejšnjega nosilca in članov kmetije, hkrati pa pridobiti pravico do njihove uporabe za najmanj pet let.

Med novostmi je tudi odprava obveznega vpisa članov kmetije v RKG. Kot člani kmetije se tako po novem lahko vpišejo osebe, starejše od 15 let, ki so sorodniki nosilca ali živijo na istem stalnem prebivališču kot nosilec in dajo soglasje k vpisu. S sprejetjem nove zakonodaje bodo člani kmetije, ki izpolnjujejo pogoj za vpis, ostali vpisani v RKG, izbrisali pa se bodo lahko na zahtevo nosilca ali na lastno zahtevo, so še pojasnili na ministrstvu.

Aplikacija za vodenje RKG

Nosilci kmetijskih gospodarstev lahko od 31. januarja letos ponovno preverjajo stanje svojih vrisanih grafičnih enot rabe kmetijskega gospodarstva (GERK) v RKG in jih po potrebi uskladijo. Iz GERK-ov je treba izločiti novogradnje, zaraščene površine, javiti spremembo vrste rabe in odjaviti GERK-e, ki jih več ne obdelujejo, ali pa morajo prijaviti nove GERK-e. Aplikacije za vodenje RKG na upravnih enotah (UE) namreč od 30. decembra lani do 20. januarja letos niso delovale, zato v tem času na UE ni bilo mogoče spreminjati podatkov v RKG.

kmetija rkg vpis-članov-kmetije