vestnik

(VPIS V SREDNJE ŠOLE) V Pomurju se obeta program za enega od deficitarnih poklicev, manj prostih mest za gimnazijce

Maja Hajdinjak, 2. 2. 2024
SŠGT Radenci
Na SŠGT Radenci si želijo restavracije, kavarne ali slaščičarne, ki bi delovala v okviru šole in kjer bi njihovi dijaki lahko opravljali praktični pouk in se tako urili v avtentični situaciji, ki največ doprinese k razvoju poklicne identitete. Radenci
Aktualno

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pred kratkim objavilo razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2024/25. Vseh osem pomurskih šol, ki izvajajo srednješolske programe nižjega srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega programa, je razpisalo enako število mest za bodoče dijake v vseh programih kot v preteklem šolskem letu.

Novost so pripravili na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) v Radencih, saj so sploh prvič v Pomurju razpisali program srednjega poklicnega izobraževanja slaščičar. Kot je pojasnila ravnateljica Karmen Stolnik, so potrebo po razpisu tega programa zaznali, ker na vseh področjih, tako v gostinstvu in turizmu kot tudi v živilstvu, kadra zelo primanjkuje. »Slaščičarski poklic trenutno sodi med deficitarne poklice in je za izobraževanje možno pridobiti tudi štipendijo za deficitarne poklice. Tudi pogovori z delodajalci kažejo na potrebo po tem kadru v naši regiji,« je pojasnila. Izobraževanje za slaščičarja traja tri leta, v programu se dijaki naučijo pripravljati vse vrste slaščičarskih izdelkov. Prav tako pridobijo osnovna znanja o živilih in o pravilnem ravnanju z njimi, pomemben del tega poklica pa so tudi ročne spretnosti in čut za estetiko. Pogoj, da se bo program na SŠGT v prihodnjem šolskem letu izvajal, je 15 vpisanih dijakov v prvem razpisnem roku, tak pogoj je postavilo pristojno ministrstvo. Kot se je še izrazila Stolnikova, hrepenijo tudi po kakšni restavraciji/kavarni/slaščičarni, ki bi delovala v okviru šole, kjer bi njihovi dijaki lahko opravljali praktični pouk in se tako urili v avtentični situaciji, ki največ doprinese k razvoju poklicne identitete. »Žal trendi zadnjih let niso bili spodbudni in je število dijakov precej upadlo, malo je k temu žal še doprinesla situacija z epidemijo,« je povedala in dodala, da upajo, da bo novi program zaživel.

Žemelšek z banano in jogurtovo strjenko
SŠGT Radenci
Pogoj, da se bo program slaščičar na SŠGT v prihodnjem šolskem letu izvajal, je 15 vpisanih dijakov v prvem razpisnem roku, tak pogoj je postavilo pristojno ministrstvo.

Po en športni oddelek na dveh šolah

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) so že drugo leto zapored razpisali 84 prostih mest za dijake prvega letnika v programu splošne gimnazije, medtem ko so prejšnja leta razpisovali 112 prostih mest. Kot je pojasnil ravnatelj Franc Čuš, že nekaj let niso imeli dovolj velikega vpisa za štiri oddelke splošne gimnazije, če pa bi se potreba po tem pojavila, če bi bilo torej število prijavljenih kandidatov v prvem roku dovolj veliko za še en oddelek, bi lahko ministrstvo zaprosili za dodatnega. »V skupno šestih oddelkih, treh splošne gimnazije ter po enem umetniške smeri gimnazije, programa medijski tehnik in predšolska vzgoja, je bilo lani v prvi letnik vpisanih okrog 175 dijakov, pri čemer smo lovili zgornjo mejo. Omejitev je bila le na smeri umetniške gimnazije, v preostalih programih pa se je izšlo tako, da so bili sprejeti vsi prijavljeni kandidati,« pove Čuš.



Tudi letos bodo po en oddelek športne gimnazije imeli na Gimnaziji Murska Sobota (GMS) in Ekonomski šoli Murska Sobota. Na GMS so v šolskem letu 2022/23 sicer imeli dva oddelka športne gimnazije, sedaj pa že drugo leto razpisujejo mesta le za enega. Kot je pojasnil ravnatelj Roman Činč, so letos zaprosili samo za en oddelek športne gimnazije, če pa bi bil velik naval, torej če bi se na razpis prijavilo 36 kandidatov, bi lahko zaprosili za dodaten oddelek športne gimnazije. »Ali bi našo prošnjo tudi odobrili, pa je odvisno od ministrstva. Sicer je maksimalno število dijakov v športnih oddelkih 24, pri tem lahko sami zapolnimo mesta do 22, za dva dijaka pa moramo zaprositi za odobritev ministrstvo,« razlaga Činč, ki pravi še, da interesa bodočih dijakov vnaprej ni mogoče preveriti, vse temelji na njihovih odločitvah po informativnih dnevih. Ta bosta letos 16. in 17. februarja.

vpis-v-srednje-šole pomurje novosti