vestnik

Vprašanje lastništva marsikje ovira ureditev

Timotej Milanov, 10. 9. 2017
Prostori Prekmurskega hrama se prodajajo. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Trije gostinski lokali čakajo, da bodo lahko spet sprejeli goste, gramozna parkirišča zaenkrat ostajajo

Lendavska ulica je znana po številnih gostinskih lokalih, na nek način pa postaja tudi ulica zaprtih gostinskih lokalov. Takih je kar nekaj, nevzdrževani objekti kazijo podobo ulice, okoli njih se tudi nabira nesnaga. Najbolj izstopajoči med njimi so zaradi velikosti prav gotovo prostori nekdanjega Prekmurskega hrama, ki je v lasti ljubljanske družbe Heta Asset Resolution. Ta 925 kvadratnih metrov velike prostore prodaja za 330 tisoč evrov. Poleg osrednjega, gostinskega dela, ki poleg nekdanje restavracije obsega še opremljeno kuhinjo, zraven še spadajo kletni prostori, kjer je nekoč obratoval nočni lokal, in dodatni prostori v mansardi objekta. V stavbi so tudi stanovanja, v enem od njih živi Branko Časar, predsednik mestne četrti Ledava. Kot pravi, se stanovalci bloka pritožijo, ko je okoli prostorov nekdanje gostilne preveč umazanije. »Drugo nam ne preostane. Upravnik je zadolžen za vzdrževanje objekta, zato mora potem pritiskati na lastnika, ki se očitno za objekt ne zanima.« Stojan Fišer, direktor Fise, družbe, ki skrbi za upravljanje z objektom, pojasnjuje, da so na tem objektu že večkrat opravili vzdrževalna dela, pri tem poudarja, da lahko izvajajo dela samo na skupnem delu objekta, o tem so tudi obvestili lastnika Prekmurskega hrama in ga pozvali k plačilu stroškov. Fišer pri tem še dodaja, da mora v primeru zanemarjenosti takih objektov posredovati tudi pristojna inšpekcijska služba.

Na prvo pivo bo potrebno še počakati

Nedaleč vstran sta v Lendavski ulici še dva podobna primera nekoliko manjših gostinskih lokalov. V prvem primeru gre za prostore nekdanje kitajske restavracije Zlati petelin, ki je bila v lasti družbe Xiao Feng iz Nove Gorice. Upravnik objekta je javno podjetje Komunala, direktor Štefan Cigan pojasnjuje, da je družba v likvidaciji, zato v tem trenutku nimajo sogovorca, ko je potrebno opraviti nujna vzdrževalna dela.


Samevajo tudi prostori nekdaj priljubljenega puba Fado. Tega prodaja nepremičninska agencija Prips nepremičnine iz Ljutomera. Rajko Šimonka iz Pripsa pojasnjuje, da je prodaja lokala trenutno zamrznjena, saj je objekt v postopku urejanja etažne lastnine, kar povedo tudi vsem strankam, ki se zanimajo za nakup lokala, zanj sicer že imajo predvidenega kupca.

V prihodnosti morda trg in nov dom starejših

Že dolgo časa sta neizkoriščeni tudi zemljišči ob Gregorčičevi ulici v Murski Soboti, o katerih smo v preteklosti že pisali. Najprej gre za zemljišče ob križišču Gregorčičeve in Lendavske ulice, na katerem je danes neugledno gramozno parkirišče. V mestni upravi pojasnjujejo, da velja za to področje odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska – jug. »Skladno s tem prostorskim aktom je predvidena ureditev parkirišč in majhnega trga. S sedanjim občinskim prostorskim načrtom je sicer predviden in možen sprejem drugačnih ureditev s sprejemom novega podrobnega prostorskega načrta,« pravijo.
Večja neizkoriščena zaplata se nahaja še med objektom Modne kravate Gjergjek in soboško enoto Doma starejših Rakičan. Glede na to, da se je gradnja doma starejših v središču mesta izkazala za dobro potezo, je bila v preteklosti na tem mestu med drugim predvidena gradnja novega objekta doma starejših. V mestni upravi pojasnjujejo, da to zemljišče po veljavnem občinskem prostorskem načrtu spada v območje za stanovanjske površine, v osrednja in druga območja centralnih dejavnosti. »Na tem območju je seveda možna tudi gradnja objektov za potrebe doma za upokojence, vendar je to odvisno od odločitve tega javnega zavoda.« Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj pojasnjuje, da bi tam res radi gradili nov objekt doma, vendar pri tem poudarja, da gre za dolgoročne načrte, ki bi jih lahko uresničili v naslednjih desetih letih, saj so na zemljiščih, ki bi jih gradnja obsegala, še nekatera nerešena lastniška vprašanja, prav tako je poteza povezana s pridobivanjem koncesije.

Na občini še pojasnjujejo, da je z načrtom razpolaganja s stvarnim premoženjem občine za leto 2017 predvidena prodaja navedenih zemljišč. »Vendar interesa potencialnih investitorjev ne zaznavamo. V primeru zemljišč ob Modni kravati Gjergjek so sicer v preteklosti izrazili zanimanje za nakup zgolj dela parcele lastniki tega objekta, vendar do realizacije posla doslej ni prišlo.«