vestnik

Vrečke za nakup zelenjave ali sadja iz starih, neuporabnih zaves  

Vida Toš, 1. 4. 2019
Aktualno

Otroci 3. b razreda Osnovne šole I Murska Sobota so se odločili, da bodo pri nakupu sadja ali zelenjave uporabljali doma narejene vrečke iz starih zaves.

»Ideja pravzaprav ni moja, ker sem jo 'pobrala' na spletu,« se smeje učiteljica Tanja Kočar Vučko, ki uči na Osnovni šoli I v Murski Soboti in se je z otroki tretjih razredov pri predmetu Okolje pogovarjala o naravi, onesnaževanju, odpadkih in našem deležu pri tem, ali bomo del rešitve ali del problema: »In z otroki smo rekli, da moramo biti aktivni in nekaj za okolje tudi narediti, ne pa se le pogovarjati o onesnaževanju in gledati posnetke. Oni so predlagali, da bi si naredili vrečke za trgovine in sicer so najprej predlagali vrečke iz blaga, košare ali škatle.« Otroci so skupaj z učiteljico ugotovili, da to veliko ljudi že počne, na problem pa naletijo pri nakupu sadja in zelenjave v trgovini: »Tam pa sicer nekatere trgovine že ponujajo mrežaste vrečke za večkratno uporabo, ki so namenjene sadju in zelenjavi, mi pa smo vseeno rekli, da bi bilo super, da bi imeli svojo.«



V šoli so se učili o ločevanju odpadkov in sami ugotovili, da je med odpadki daleč največ in daleč preveč plastike, zato so se odločili, da bodo aktivno pripomogli, da je bo manj. Učiteljica je nato »aktivirala« svojo mamo, ki ima šivalni stroj, svoje sodelavke, ki so doma še hranile stare zavese, da so jih prinesle in otroci so nato domov navdušeni odnesli vrečke in jih s starši tudi uporabljajo.
Več pa v tiskanem Vestniku.

Vida Toš
Otroci so bili zelo navdušeni, da lahko stare zavese ponovno uporabijo in to za nekaj, kar potrebujejo pri nakupu sadja ali zelenjave v trgovini.
OŠ I Murska Sobota vrečke za sadje in zelenjavo recikliranje