vestnik

Vrednost košarice osnovnih živil na zadnjem popisu nekoliko nižja. Kaj se je najbolj podražilo in kaj pocenilo?

Vestnik.si, 4. 2. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Znani so rezultati 11. popisa osnovnih prehranskih proizvodov z 31. januarja 2023. Kaj kažejo?

Rezultati analize kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil na tokratnem popisu malenkost padla, znižala pa se je tudi razlika med najcenejšimi košaricami trgovcev. 

košarica, osnovna živila
Naša super hrana
Vrednost najcenejše nakupne košarice osnovnih 15 izdelkov.


Vrednost najcenejše košarice znaša 40,30 evrov, kar je najmanj od začetka spremljanja gibanja cen košarice sredi septembra lani. Razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo košaric trgovcev znaša nekaj več kot pet evrov. "Pri enajstem popisu so se vrednosti najcenejših košaric v primerjavi s preteklim popisom znižale pri petih trgovcih, pri enem pa se je vrednost košarice zvišala. Največje znižanje najnižje vrednosti košarice znaša nekaj več kot deset odstotkov," se glasijo rezultati. 


V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, za dobrih 18 odstotkov, najbolj pa se je pocenil sir, za dobrih pet odstotkov. Od prvega do zadnjega popisa se je pocenilo šest izdelkov, najbolj svinjsko meso (za skoraj 27 odstotkov), sir (za 24 odstotkov), goveje meso (za 18 odstotkov), moka (za 3,7 odstotka), sončnično olje (3,5 odstotka) in kruh (za manj kot odstotek). Najbolj se je podražil sladkor (za 45,5 odstotka), sledijo jajca (15,9 odstotka) in jabolka (10,7 odstotka).

košarica osnovnih-prehranski-proizvodi cene