vestnik

Vremenski preobrat: v prihodnjih dneh dež, morda celo pozeba in sodra

Vestnik.si, 25. 3. 2023
Aktualno

Po toplih in sončnih dneh bo v naslednjih dneh nastopilo bolj turobno vreme. Na agenciji za okolje ne izključujejo niti sodre in pozebe.

Čeprav je v minulih dneh že dišalo po pomladi, se v prihodnjih dneh obeta občutno poslabšanje. Kaj napovedujejo na agenciji za okolje?

Dež bo danes čez dan ponehal, a že jutri popoldan lahko pričakujemo nove pooblačitve in dež, veter, zvečer tudi močnejše padavine. 

Deževnemu sobotnemu jutru bo popoldan sledila umiritev vremena in razjasnitev. A plohe ali nevihte s kratkotrajnimi nalivi se do takrat še lahko pojavljajo. Ni izključen niti pojav sodre. Nedelja bo sprva jasna, ponekod po nižinah se lahko zbudite v megleno jutri. Od zahoda se bo pooblačilo,  zapihal pa bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldan nas bo že dosegla nedeljska vremenska fronta, sprva rahle padavine, ki se bodo pojavljale ponekod, se bodo zvečer okrepile in zajele vso Slovenijo. V noči na ponedeljek naj bi padavine ponehale. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila do okoli 1100 m nadmorske višine.

Naslednji teden jutra pod lediščem

Naslednji teden grozi nevarnost pozebe. Teden se bo začel s hladnim vremenom, v ponedeljek bodo ob spremenljivem vremenu še nastajale krajevne plohe. Ponekod bo pihal severni veter. V noči na torek naj bi se zjasnilo in veter umiril. Izpolnjeni bodo pogoji za močno ohlajanje in jutranje temperature bodo najverjetneje marsikje pod lediščem, vrednosti okoli -4 stopinje Celzija na dveh metrih od tal ne bi bile presenečenje.

Na agenciji za okolje še opozarjajo, da je temperatura zraka pri tleh še nekoliko nižja kot na dveh metrih. Pomembna faktorja v naslednjih dneh bosta veter in količina oblačnosti. Če se bo severni veter, ki bo pihal v ponedeljek, nadaljeval v noč in bo ponoči še kaj ostankov oblačnosti od popoldanskih ploh, potem bo ohlajanje manjše. Zato v prihodnjih dneh spremljajte morebitna opozorila o možnosti slane in pozebe.

V noči na torek naj bi se zjasnilo in veter pa se bo umiril. Hladnejši zrak se bo predvidoma v sredo začel umikati iznad naših krajev, a vremenoslovci za zdaj menijo, da bi lahko tudi v sredo zjutraj marsikje še vztrajale temperature zraka tudi pod lediščem.

vreme arso padavine