vestnik

Otroci radenskega in kapelskega vrtca ustvarili glasbeni steni

V. T., 11. 12. 2019
arhiv Vrtca Radenci
Takšno pa imajo na Kapeli.
Aktualno

Otroci so iz odpadkov izdelovali glasbila, igre in nakit, starejše skupine pa pomagale izdelovati glasbeni steni.

Otroci Vrtca Radenci so poizkusili ugotoviti, kaj vse lahko nastane iz nečesa, kar smo že vrgli v koš. Bili so – milo rečeno – presenečeni. Iz nečesa, čemur rečemo »odpadek« so namreč otroci iz manjših skupin izdelovali ropotuljice, zapestnice, didaktične igre, adventne venčke; iz odvrženih »smeti« kot so tulci, plastenke, karton, jajčne škatle in slamice, pa je nastala tudi čutna pot.

Starejši otroci pa so – ne le ob pomoči vzgojiteljic, ampak so v to vključili tudi hišnika – izdelovali glasbeni steni. Ti sta nastali ob obeh enotah vrtca Radenci – tako pri radenskih Mehurčkih kot pri enoti Grozdek na Kapeli. Glasbeni steni so ustvarili na vrtčevskih zunanjih hišicah, kjer shranjujejo skiroje, lopatke, grabljice in druge zunanje igralne pripomočke. Pred tem so hišici pobarvali z živimi barvami; tudi pri tem so otroci pridno pomagali hišniku.

vrtec-radenci, radenski-mehurčki, enota-grozdek-kapela, glasbena-stena, odpadki, ponovna-uporaba
arhiv Vrtca Radenci
Glasbena stena v Radencih; pri njenem nastanku pa niso sodelovali le otroci in vzgojiteljice, ampak tudi hišnik, kuharice in starši.

Na obe steni so pričvrstili različne odpadne materiale – kovinsko in plastično kuhinjsko posodo, pekače, zamaške, različna cedila, konzerve in podobno. Otroci so posode in kuhalnice z velikim veseljem – tokrat na malo drugačen način, namreč tako da so tolkli – uporabljali, še preden so jih pričvrstili na glasbeno steno.

V nastanek glasbene stene so otroci vključili tudi svoje starše, ki so v tednu, preden sta glasbeni steni nastali, v vrtec prinašali predmete, ki jih v svoji kuhinji ne potrebujejo več. Kuharice v vrtcu pa so mesec dni prej zbirale odpadne konzerve, iz katerih so nato nastali bobni.

Ob tem so se vzgojiteljice z otroki tudi pogovarjale o odpadkih; kako jih čim manj narediti in kako jih pravilno ločevati. Na sprehodih po Radencih so opazovali različne posode za zbiranje odpadkov, ogledali pa so si tudi filmčke in videoposnetke o ločevanju.

vrtec-radenci, radenski-mehurčki, enota-grozdek-kapela, glasbena-stena, odpadki, ponovna-uporaba
arhiv Vrtca Radenci
Enota Grozdek na Kapeli bo tudi glasno muzicirala.

Glasbeni steni sta nastali v okviru projekta »Ponovno uporabo spremeni v navado«, za katerega so se v Vrtcu Radenci odločili, so povedali v vodstvu, ker so želeli, da otroci spoznajo, kako nastajajo odpadki in na kak način lahko odpadno embalažo spet uporabimo.

vrtec-radenci vrtec-kapela glasbena-stena odpadki ponovna-uporaba