vestnik

Vrtne lope in klopi – funkcionalne in estetske za vse dni v letu

Oglasno sporočilo, 9. 7. 2022
Arhiv naročnika
Lope so izredno priljubljeni objekti, v katerih ljudje običajno hranijo različna orodja in opremo, ki jo potrebujejo za zunanja opravila.
Aktualno

Zelena barva pomirja – vsaj pravijo tako. Kaj je pravzaprav lepšega kot skozi domače okno opazovati urejeno zelenico, obrezana drevesa ter bogat vrt, ki ponuja izobilje pridelka?

Prav poletni čas je čas, ko okolici doma posvečamo največ pozornosti. Pri tem pa se zastavlja vprašanje, kje skladiščiti orodje. Rešitev nudijo vrtne ute za orodje, ki s svojim raznolikim videzom in funkcionalnostjo prepričajo tudi najbolj zahtevne uporabnike. Na kaj paziti pri nakupu vrtne lope, da bo ta skladna z vašo okolico in vašimi željami, pa v nadaljevanju.

Kakšen je namen vrtne lope?

Lope so izredno priljubljeni objekti, v katerih ljudje običajno hranijo različna orodja in opremo, ki jo potrebujejo za zunanja opravila. To običajno vključuje pripomočke, kot so kosilnice različnih tipov, motike, grablje, koprene, mreže, pa tudi sredstva za zatiranje plevelov in škodljivcev. To je tudi osnovni namen vrtnih lop. Odvisno od njihove velikosti pa lahko vrtne lope uporabljate tudi za druge namene. Kar nekaj je znanih primerov preureditve vrtne lope v manjšo telovadnico, domačo pisarno, prostor za prodajo, bar, delavnico, igralnico, kolesarnico, pa tudi poletno hišo za bivanje članov družine ali gostov. Idej za njihovo uporabo je torej nešteto, na vas je, da v novi vrtni lopi najdete priložnost zase.

Kaj je pomembno pri nakupu vrtne lope?

1. Nakup načrtujte vnaprej.



Nakup nove vrtne lope naj bo premišljen dogodek. Ob razmisleku o novi vrtni lopi se najprej posvetite razmisleku o namenu, ki ga bo imela vaša vrtna lopa. Pri tem poskusite vnaprej predvideti vse možne namene uporabe lope, da boste privarčevali nepotrebne stroške ob pojavu novih idej. Nekateri lastniki zares potrebujejo samo prostor za skladiščenje orodja, drugi si želijo veliko lopo, v kateri bodo namestili tudi pohištvo ter lopo občasno uporabili tudi za namene bivanja. Odvisno od namena lahko izbirate med lopami, ki imajo okna, nudijo možnost inštalacij in podobno.

2. Vnaprej predvidite finančni okvir investicije.

Vaše želje seveda vplivajo tudi na ceno. Da bi preprečili prekomerne finančne vložke, vnaprej načrtujte predvidena investicijska sredstva, ki jih boste vašemu malemu projektu namenili. Pri tem se seveda zavedajte, da kakovost stane. Sočasno ima kakovostno izdelan produkt daljšo življenjsko dobo. Na vas je, kje boste našli ravnovesje med željami in vložki.

3. Vrtne lope imajo estetsko vlogo.

Tudi estetika ni nezanemarljiva. Če izgled vrtnih lop nekoč ni imel pomembne vloge, danes temu ni več tako. Vrtne ute lahko vašo okolico izrazito polepšajo, pri tem je smiselno, da poleg lope namestite tudi vrtne klopi, ki jih prilagodite videzu vaše lope. Vrtna klop je pomemben dodatek k sami estetiki okolice, hkrati pa bo to funkcionalni element, na katerem se boste z veseljem spočili po manj ali bolj napornih opravilih.

vrtne-klopi
Arhiv naročnika
Vrtna klop je pomemben dodatek k sami estetiki okolice, hkrati pa bo to funkcionalni element, na katerem se boste z veseljem spočili po manj ali bolj napornih opravilih.

Na odločitev o nakupu vrtne klopi, podobno kot na odločitev o nakupu lope, vpliva veliko dejavnikov. Med ključnimi so zagotovo velikost, to je dolžina same vrtne klopi, material, iz katerega je klop izdelana, pa tudi njena oblazinjenost ter estetska dovršenost proizvoda. Razmišljate lahko o nakupu enostavnih vrtnih klopi, kotnih kompozicij ali pa izberete vrtne klopi, ki imajo tudi možnost shranjevanja. Na ta način estetski funkciji dodate še funkcionalno. Da bi estetsko vlogo še poudarili, se lahko odločite za celoten set vrtne garniture, ki poleg vrtne klopi vključuje še mizice in stole.

4. Izbira materialov.

Da bo vaša vrtna uta skladna z vizijo vašega doma, so pomembni skrbno izbrani materiali. Pri tem bodite pozorni, da poleg samega videza objekt ohranja svojo funkcionalnost ne glede na vremenske pogoje, ki se skozi letni čas spreminjajo (in so tudi vse bolj ekstremni). Med materiali običajno izbirate med lesom, plastiko in kovino (podobno velja za vrtne klopi). Plastika je lahka ter odporna proti rjavenju. Kovina ima dolgo življenjsko dobo, nizke stroške vzdrževanja pa tudi finančnih vložkov, potem ko jo enkrat namestite. Les je izjemno izolativen material, ki se lepo vkomponira v praktično vsako okolje ter zadosti vsem estetskim vidikom. Hkrati je les okolju prijazna izbira materiala. Je pa njegovo vzdrževanje po mnenju mnogih zahtevnejše – z redno nego, ki vključuje čiščenje, odstranjevanje prahu ter obnovo laka boste enostavno poskrbeli za njegovo daljšo življenjsko dobo.

Po izbiri materiala preidite k izbiri barv. Prav vsi materiali so na voljo v različnih barvah, zato smo prepričani, da boste med njimi našli tisto, ki vas bo najbolj prepričala.



5. Zagotovite enostaven dostop do vrtne lope in hkrati poskrbite za varnost vrtne klopi.

Čeprav živimo v Sloveniji, ki je razmeroma varna država, je vandalizem kljub temu občasno prisoten. Pri načrtovanju bodite pozorni, da zagotovite najboljšo možno varnost objekta, sploh, če bodo v njem prisotne vodovodne in elektro inštalacije. Nekateri se odločijo tudi za nakup varnostnih kamer, zlasti, če vrtne ute namestijo stran od svojega doma. V takih primerih je smiselno tudi pomisliti, da vse premične dele (sem sodijo tudi vrtne klopi) vsakič pospravite znotraj zaklenjenega objekta. Hkrati pa na ta način podaljšate tudi njihovo življenjsko dobo.

Kako se odločiti?

Vse zgoraj navedeno predstavljajo enostavne usmeritve v najpomembnejša vprašanja pred samim nakupom vrtne klopi in lope. Izbire je veliko, pri nakupu pa v ospredje postavite svoje trenutne in potencialne želje v prihodnosti. Sodoben čas omogoča naročilo z domačega kavča, če ne veste, kaj je primerno za vas, pa svoja vprašanja zaupajte strokovnjakom (če imate raje pisanje, lahko vprašanje zastavite tudi v klepet na spletni strani).

Pa prijetno bivanje v vaši novi naložbi!

vrtne-lope oglas