vestnik

Vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, rojen(a) leta 2020, bo do 75. leta po napovedih zbolel(a) za rakom

Vestnik.si, 4. 2. 2024
Profimedia
Danes obeležujemo svetovni dan boja proti raku.
Aktualno

Rak je v Sloveniji in tudi po svetu vedno večje javnozdravstveno breme.

Danes je svetovni dan boja proti raku, ki poteka pod okriljem mednarodne zveze za boj proti raku. Letos se zaključuje triletna mednarodna kampanja, ki je potekala pod geslom Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom. 

Rak je v Sloveniji in tudi po svetu vedno večje javnozdravstveno breme. Vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, rojen(a) v letu 2020, bo do svojega 75. leta zbolel(a) za rakom. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije, ki deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Sloveniji vsako leto v povprečju za rakom zboli več kot 16 tisoč ljudi, med nami pa živi več kot 124 tisoč ljudi, ki jim je bila kadarkoli v življenju postavljena diagnoza rak. 

Onkološki inštitut Ljubljana, ministrstvo za zdravje in državni program obvladovanja raka poudarjata, da je breme raka na državni ravni mogoče učinkovito obvladovati samo s strateškimi, celovitimi in usklajenimi usmeritvami. V Sloveniji imamo od leta 2010 državni program obvladovanja raka, ki skrbi za uravnotežen razvoj onkologije, naslavlja izzive učinkovitega obvladovanja bremena raka v državi in odpravlja vrzeli pri zagotavljanju enako kakovostne oskrbe vsem bolnikom z rakom v Sloveniji, ne glede na njihov kraj bivališča ali ustanovo zdravljenja. »Onkološka zdravstvena oskrba je bolnikom z rakom v Sloveniji zelo široko dostopna, saj je v celoti krita z obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Tudi dostopnost do sodobnih zdravljenj ter zdravil je v Sloveniji dobra in ves čas v koraku z vsemi novimi strokovnimi dognanji. Pomembno je izpostaviti tudi uspešnost naših treh presejalnih programov za raka – ZORA, DORA in Svit, ki imajo dobro udeležbo in delujejo visoko kakovostno, s čimer nas uvrščajo med najuspešnejše države na tem področju v Evropi. Trenutno so največji sistemski izzivi pri obvladovanju raka v Sloveniji dostopnost prebivalcev do primarne ravni zdravstvenega varstva, ki je povezana predvsem s preprečevanjem in zgodnjim odkrivanjem raka, ter zagotavljanje zadostnega in ustreznega števila strokovnjakov za celovito obravnavo bolnikov z rakom. V Državnem programu obvladovanja raka se tega zavedamo, s konkretnimi ter ambicioznimi cilji in ukrepi pa to tudi odločno naslavljamo. Vsak posameznik pa lahko k preprečevanju raka prispeva z zdravim načinom življenja,« je povedala koordinatorica državnega programa 2022-2026 Sonja Tomšič.

rak, nasveti, preventiva
DPOR
12 nasvetov proti raku.

Ob današnjem dnevu so sporočili, da dosedanji uspehi na področju obvladovanja raka Slovenijo postavljajo na evropski zemljevid. V zadnjih letih so namreč uspeli nadpovprečno povišati preživetje bolnikov z rakom glede na povprečje EU, in sicer za več kot deset odstotnih točk. "Petletno čisto preživetje odraslih slovenskih bolnikov s katerokoli vrsto raka (brez nemelanomskega kožnega raka), ki so zboleli v obdobju od leta 2016 do 2020, je po zadnjih podatkih Registra raka tako bilo 58 %, bolnic pa 62 %. Na preživetje še vedno znatno vpliva stadij bolezni ob diagnozi. Izjemno pomembno je, da raka odkrijemo v čim bolj zgodnjih fazah, kar lahko pomeni večje možnosti za preživetje hkrati pa praviloma manj obsežno zdravljenje in boljšo kakovost življenja."

Kar 60 odstotkov vseh rakov spada med najpogostejše rake (rak dojke, prostate, pljučni rak, kožni melanom, rak debelega črevesa in danke). Vsi so povezani z nezdravim načinom življenje, kamor spada kajenje, prekomerno pitje alkohola, neustrezna prehrana, prekomerna teža, prekomerna izpostavljenost soncu. Na njihov nastanek lahko uspešno vplivamo z ukrepi primarne preventive. 

svetovni-dan-boja-proti-raku 4.-december slovenija