Letos so luščenje semen pripravili 15. zapovrstjo, organizatorje pa veseli dejstvo, da se etnološkega večera vsako leto udeleži več domačinov. Njihov namen je ohraniti tradicijo za nadaljnje generacije in jim prikazati, kaj vse so počeli nekoč. Člani društva tako vsako leto posejajo buče in iz njih očistijo semena. Gospodar Franc Zver in gospodinja Olga Zadravec pa sta dan pred etnološkim večerom seme navlažila in ga dala v topel prostor, da se je lupina zmehčala in je bilo delo lažje.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuLelosi obuja duh Mure: V soboškem proizvodnem obratu se obeta več kot 100 novih zaposlitev
Hitro rastoče kamniško podjetje del proizvodnje iz Kitajske seli v kompleks nekdanjega tekstilnega giganta v Murski Soboti.
Zbrane je med drugim nagovoril predsednik kulturnega društva Lipa Marko Balažic, najmlajša udeleženka prireditve pa je bila štiriletna domačinka Anabel Žerdin. Gospodar in gospodinja sta skrbela, da zbrani niso ostali brez dela, domače jedače in brez dobre kapljice, ljudski pevci pa so kmečko opravilo popestrili s pesmimi. Ko so seme oluščili, so ga dali na krušno peč, da se osuši, nato pa bo na voljo obiskovalcem prekmurske domačije. Večer je bil prepleten s pogovorom, druženjem in pesmijo, organizatorji pa bodo dogodek še naprej pripravljali.