vestnik

Vse do 15. marca 2021: Vozila morajo biti opremljena z zimsko opremo

STA, Vestnik.si, 14. 11. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Vsa vozila morajo biti od danes do 15. marca 2021 opremljena z obvezno zimsko opremo. V skladu z zakonodajo se na slovenskih cestah pozimi kot ustrezna zimska oprema šteje, da je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa so letne pnevmatike z zadostnim profilom, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige.

Z ustrezno zimsko opremo mora biti opremljeno tudi priklopno vozilo.Ta oprema pa je obvezna tudi v primeru, da zimske razmere nastopijo že pred uradnim začetkom zimske službe ali po njem, na svoji spletni strani opozarjajo v družbi Dars. Pri Darsu obenem svetujejo, da se v zimskih razmerah vozi čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Vozniki naj bodo med vožnjo zbrani, predvsem pa strpni, še poudarjajo. Pri vožnji po snegu in ledu so lahko visoke hitrosti izjemno nevarne, saj je pot ustavljanja zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago dolga. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 100 kilometrov na uro, namreč za ustavljanje potrebuje več kot 400 metrov, pri hitrosti 50 kilometrov na uro se bo vozilo na poledeneli cesti zaustavilo šele po 112 metrih, še opozarjajo na Darsu.

amzs, pnevmatike, verige, menjava-pnevmatik
Damjana Nemeš
V skladu z zakonodajo se na slovenskih cestah pozimi kot ustrezna zimska oprema šteje, da je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa so letne pnevmatike z zadostnim profilom, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige.Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) ob tem svetujejo, naj vozniki vozilo prilagodijo vremenskim razmeram. Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, so inštruktorja varne vožnje Braneta Legana v sporočilu za javnost nedavno povzeli na zvezi. Poleg pnevmatik je tako ob prihodu nižjih temperatur treba zamenjati tudi tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla, preveriti delovanje akumulatorja ter morebitne poškodbe in obrabo metlic brisalcev. Legan je opozoril tudi na poslabšanje vidljivosti zaradi morebitnega sneženja ali megle ter krajšega dneva.

b4a40bd123360c1f47dd40afef2a6d73
Mitja Sagaj
Zimska oprema za avtomobil.

avtomobili prometna varnost