vestnik

Vse, kar morate vedeti o zobnih implantatih!

Vsebino omogoča Spletnik, 1. 3. 2024
Arhiv naročnika
Vse, kar morate vedeti o zobnih implantatih!
Aktualno

Zobni implantati predstavljajo revolucionarno rešitev za nadomeščanje izgubljenih zob, ki omogoča povrnitev nasmeha, udobja in samozavesti. Čeprav so bili implantati sprva rezervirani za posebne primere, so danes postali standardna možnost zdravljenja za številne paciente z zobnimi težavami. Odkrijte, kako lahko zobni implantati povrnejo vaš nasmeh in kakovost življenja ter vam pomagajo ponovno pridobiti samozavest.

Če je izguba zoba pustila praznino v vašem nasmehu, kar zagotovo negativno vpliva na kakovost vašega življenja, vam lahko zobni implantati ponudijo trdno in trajno rešitev. Implantati so namreč nepogrešljiv del estetskega zobozdravstva, saj omogočajo
individualne in celostne rehabilitacije, ki se po videzu in občutku ne razlikujejo od naravnih zob.

Implantat – trajni nadomestek izgubljenih zob

Zobni implantati so majhni titanovi vijaki, ki služijo kot nadomestek za korenino izgubljenega zoba. Implantirajo se neposredno v čeljustno kost, kjer se zacelijo in integrirajo v kostno strukturo, kar omogoča stabilno podlago za protetični nadomestek (krono). Implantati so torej idealna izbira za nadomeščanje posameznih zob brez potrebe po poškodovanju sosednjih zdravih zob, kot na primer pri izdelavi klasičnega mostička, kar predstavlja ne le estetsko, temveč tudi ekonomično rešitev. Hkrati je pri pravilni diagnostiki in pravilni kirurški tehniki uspešnost vstavitve implantata zelo visoka, kar potrjujejo tudi mnoge strokovne raziskave.

zobni-implantat
Arhiv naročnika
Zobni implantat.


Uspešnost zobnih vsadkov je primerljiva v vseh starostnih skupinah, kar je še posebej pomembno za starejše, ki so se prej morali zanašati na neudobne snemljive proteze. Sicer pa je pri mlajših pacientih z implantatom priporočljivo počakati do konca rasti čeljusti. Implantati so varni tudi za ljudi, ki potrebujejo magnetno resonanco.

Postopek zdravljenja

Postopek vstavljanja zobnih vsadkov je, zahvaljujoč napredku v implantologiji in anesteziji, skozi leta razvoja postal precej enostavnejši, hitrejši in skorajda neboleč. Današnji postopki vstavljanja so minimalno invazivni, pogosto brez potrebe po rezanju ali dodajanju kosti, kar zmanjšuje bolečino in oteklino ter izboljšuje izid zdravljenja. Z računalniško podprtim načrtovanjem se povečuje uspešnost in zmanjšujejo komplikacije, možna je tudi takojšnja namestitev provizorične krone, kar izboljšuje estetiko in udobje pacienta že v času zraščanja s kostjo.


Ključni koraki tega postopka so:

1) Diagnoza in načrtovanje

Že takoj po izgubi zoba se lahko obrnete na svojega zobozdravnika, ki vas bo seznanil z možnostmi zdravljenja in vas napotil k specialistu. Implantacija, ki jo izvede oralni kirurg, zahteva natančno diagnostiko, torej slikanje z ortopanom ob prvem pregledu in nato še 3D CT sliko, v kolikor se na prvem pregledu ugotovi, da ste primeren kandidat za vstavitev implantata.

Običajno se implantati vstavljajo približno dva meseca po odstranitvi zoba, čeprav je v nekaterih primerih, seveda ob ugodnih pogojih, mogoča tudi takojšnja vstavitev, skupaj z ekstrakcijo zoba oziroma v sklopu obiska, na katerem se izdira zob.

2) Operativni poseg

Poseg poteka v lokalni anesteziji, kjer se pripravi kostno ležišče in nato vstavi implantat. Poseg traja od približno 30 minut, v nekaterih primerih, ko je potrebno tudi dograjevanje kosti, pa je postopek zahtevnejši in traja dalj časa.

3) Okrevanje in osteointegracija

Po posegu lahko pride, sicer zelo redko, do manjše otekline in rahle bolečine, ki pa v nekaj dneh izzvenita. Šivi se odstranijo po desetih dneh, medtem ko celoten proces osteointegracije, torej zraščanja implantata s kostjo, traja navadno tri mesece.

4) Protetični nadomestek

Že v obdobju zaraščanja implantata s kostjo se lahko namesti začasni nadomestek, končni protetični nadomestek (keramična krona, mostiček ali proteza) pa se izdela in privijači na implantat po uspešni osteointegraciji.

kako-poteka-zdravljenje-zobni-implantat
Arhiv naročnika
Kako poteka zdravljenje.

Glavne prednosti zobnih implantatov


Zobni vsadki imajo v primerjavi z drugimi možnostmi nadomeščanja izgubljenih zob številne prednosti:


Vzdržljivost in stabilnost (so trajna rešitev, ki lahko z ustrezno nego zdržijo celo življenje).
Naraven videz in občutek (izgledajo in delujejo kot naravni zobje).
Preprečevanje izgube kosti (spodbujajo ohranjanje kosti in preprečujejo njeno nadaljnje zmanjševanje, kar je pogosta posledica izgube zob).
Zaščita sosednjih zob (za razliko od mostičkov implantati ne zahtevajo brušenja sosednjih zob).

Cena

Cene implantatov varirajo med različnimi ponudniki. Ko govorimo o implantatih, cena variira najpogosteje zaradi različnih kakovosti implantata. Implantati vrhunskih proizvajalcev so dražji kot implantati generičnih proizvajalcev.

Revolucionarne metode


Če se soočate z izgubo vseh zob ali ste na poti do tega, imate sedaj priložnost, da se poslovite od tradicionalne zobne proteze s pomočjo metode All on 4, ki je postala svetovno priznana rešitev v protetičnem zobozdravstvu za popolnoma brezzobe čeljusti. 


Z All on 4 metodo so vsi zobje podprti na 4 implantatih. Istočasno se izpulijo obstoječi zobje in vstavijo implantati, nove začasne zobe, ki so fiksno privijačeni na implantate, pa dobite že naslednji dan. Čez 2 do 6 mesecev dobite še polnokeramične mostičke, privijačene na implantate.

Metoda je primerna tudi za paciente, ki še imajo nekaj svojih zob ali želijo snemno protezo zamenjati s fiksno.

Metoda All on 4 omogoča stabilnost, lažje žvečenje, dolgoročno obstojnost in odpravlja potrebo po nadgradnji kostnine ali dvigu sinusa, kar skrajša čas okrevanja. Hkrati pri metodi All on 4 nebo ni prekrito s kovino ali akrilatom, kot pri protezi.

metoda-all-on-4
Arhiv naročnika
Metoda all on 4.


Zobni vsadki predstavljajo revolucionarno rešitev za nadomeščanje izgubljenih zob, saj omogočajo naraven videz in funkcionalnost, izboljšujejo kakovost življenja ter preprečujejo izgubo kosti in škodo na sosednjih zobeh.

Če iščete rešitev, ki vam bo povrnila samozavesten nasmeh, vas vabimo, da obiščete Zobozdravstvo Diamant. Njihova ekipa izkušenih strokovnjakov je tukaj, da vam ponudi personalizirano zdravljenje z uporabo najnaprednejših tehnologij in materialov. Ne dovolite, da izguba zob vpliva na kakovost vašega življenja!

spletnik zobozdravstvo-diamant zobni-implantati