vestnik

Vse kaže, da sta bila Madžara

Andrej Bedek, 9. 1. 2018
Nataša Juhnov
Kmalu bo menda preiskan decembrski rop menjalnice v Dolgi vasi. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Vroča sled za nepridipravoma, ki sta v Dolgi vasi ukradla okoli 6.000 evrov

»Kriminalistična preiskava ropa menjalnice denarja v prostorih nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Dolga vas intenzivno poteka. Zaradi interesa preiskave drugih podrobnosti javnosti ne moremo razkriti.« Tako je odgovorila tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) Suzana Rauš na naše poizvedovanje, kako daleč je iskanje dveh roparjev, ki sta 16. decembra v menjalnici v Dolgi vasi ukradla okoli 6.000 evrov.
V poslopju na nekdanjem mejnem prehodu v Dolgi vasi je gostilna Bistro na meji, tam pa deluje tudi menjalnica. Tisto decembrsko soboto sta roparja udarila tik pred zaprtjem lokala, bilo je ob 21.52. Ni ju zmotilo niti dejstvo, da je sto metrov stran policijska postaja. Uslužbenko sta po ropu zaklenila v notranjost in jo s plenom ucvrla neznano kam. Za lažjo razjasnitev vseh okoliščin so iz murskosoboške policijske uprave že dan pozneje poslali opis storilcev: »Prvi neznani storilec je bil mlajši moški močnejše postave, visok okoli 175 centimetrov, krajše postriženih temnejših las, na glavi je imel modro kapo s ščitnikom modre barve. Oblečen je bil v zimsko svetlozeleno jakno s kapuco, temnozelen pulover, modre džins hlače in obut v črne športne copate z belim robom. V roki je imel črno pištolo. Drugi neznani storilec je bil starejši moški, visok okoli 180 centimetrov, suhe postave, črnih las in štrleče brade, na glavi je imel kapo s ščitnikom. Oblečen je bil v daljšo temnejšo jakno, svetlejše hlače in obut v črne čevlje.« Po družbenih omrežjih pa je zaokrožil tudi posnetek varnostne kamere v menjalnici oziroma gostinskem lokalu, na katerem naj bi bil domnevni storilec. Ta je bil skoraj gotovo v veliko pomoč preiskovalcem.
Čeprav veliko uradnih informacij torej ni na voljo, smo iz virov blizu policije neuradno izvedeli, da imajo murskosoboški kriminalisti vročo sled za nepridipravoma. Skupaj s kolegi iz vzhodne sosede so namreč že zelo blizu temu, da sklenejo obroč okoli dveh Madžarov, ki sta 16. decembra ob uspelem ropu v Dolgi vasi domnevno skušala oropati vsaj še eno menjalnico na Madžarskem. Menda so ju izsledili po osebnem avtomobilu, ki sta ga uporabljala med tatinskimi podvigi.
V Pomurju se letno zgodi do pet ropov, le redko pa na spisih v arhivih PUMS ostane zapis Nerešeno. Za zdaj sta med drugim neraziskana dva ropa prodajaln za odkup zlata v Murski Soboti iz poletja 2013. »Kriminalisti še zbirajo obvestila,« je v odgovoru spet skopa Suzana Rauš. Iz krogov blizu policije je sicer slišati, da se je julija in avgusta 2013 ropar na žrtvi obakrat spravil s silo in bil precej brutalen, čeprav je bil menda njegov plen bolj boren. Od primerov iz policijske statistike izstopa še poskus ropa poštne poslovalnice v Turnišču, ki ga je zakrivil takrat 45-letnik iz Velike Polane. Priznal je, da je 29. maja 2015 nekaj minut pred deseto uro zamaskiran in oborožen vstopil v prostore pošte in zakričal: »To je rop! Daj pare.« V nameri pa ni uspel, saj je kmalu zbežal na prosto. Takoj se je začela obsežna akcija modrih uniform, ki so svojemu nekdanjemu stanovskemu kolegu zelo hitro prišle na sled. Nič ni bilo prepuščeno naključju, kajti roparja so iskali oboroženi z dolgocevnim orožjem in v neprebojnih jopičih. Velikopolančan je na sodišču klonil pod težo dokazov – dobil je trinajst mesecev zapora.
Facebook
Varnostne kamere v lokalu oziroma menjalnici so posnele enega od domnevnih storilcev. fotografija facebook/bistro na meji