vestnik

Všečne spremembe in pojasnila Mesca, kako bo s "štempljanjem"

R.Š., STA, 16. 11. 2023
Vlada RS
Luka Mesec je zavrnil ugibanja, da bo politika skušala poiskati način za zamrznitev novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, dokler je ustrezno ne popravi. Za to se je namreč na podlagi pozivov delodajalcev zavzel minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki se strinja, da so spremembe neživljenjske.
Aktualno

Vlada je na današnji seji sprejela precej pomembnih odločitev, ki v veliki meri spreminjajo prvotne.

Med pomembnejšimi odločitvami, ki jih je na današnji seji sprejela vlada, in o katerih so na novinarski konferenci spregovorili tudi nekateri resorni ministri, spadajo spremembe na področju državnega proračuna, obveznega zdravstvenega prispevka in cene električne energije. Ob tem je podrobnosti o noveli zakona o evidencah delovnega časa, ki v zadnjem obdobju dviguje veliko prahu in v ponedeljek stopa v veljavo, spregovoril minister za delo Luka Mesec. V nadaljevanju objavljamo bistvene informacije, v zvezi z zadnjimi vladnimi odločitvami.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se bo s prihodnjim letom preoblikovalo v obvezni zdravstveni prispevek, določa novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je predvidela, da bo prispevek zniževal osnovo za dohodnino. Po predlogu novega interventnega zakona ministrstva za zdravje pa prispevek osnove ne bi zniževal.

Novela zakona o evidencah delovnega časa bo od ponedeljka v uporabi, je napovedal minister za delo Luka Mesec. Kot je pojasnil, pa bodo odprli poseben elektronski naslov, na katerega bodo lahko zaposleni in delodajalci tri mesece pošiljali pripombe. Vlada bo nato zakon, če bo treba, popravila. Inšpektorat bo ta čas na terenu v funkciji svetovalca.



Vlada je sprejela dopolnila k predlogu zakona o izvrševanju državnega proračuna. Predlaga črtanje določbe, po kateri se osnovne plače v javnem sektorju v letu 2024 ne bi uskladile. Socialni transferji bi se v letu 2024 uskladili v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin, pokojnine pa že januarja v višini 8,2 odstotka.



Gospodinjski odjemalci elektrike od novembra letos in do konca leta 2024 ne bodo plačali prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE), je danes določila vlada. Za povprečnega odjemalca to pomeni za šest evrov nižji račun.

Obenem je prišlo do pričakovane odločitve o podaljšanju začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko, in sicer za obdobje šestih mesecev (od 22. decembra 2023).

vlada seja-vlade odločitve