vestnik

Umirajočim in svojcem zdravstvena pomoč na domu

Majda Horvat, 30. 6. 2021
Vanesa Jaušovec
Monika Dündek Celec, vodja mobilne paliativne skupine
Aktualno

V murskosoboški bolnišnici bo še to poletje začela z delom mobilna skupina za paliativno oskrbo bolnikov, zdaj druga v Sloveniji sploh. V prihodnje naj bi jih bilo sedem. Že danes pa je začela z delom za te bolnike ob določenih terminih ambulanta.

Ob obstoječih oblikah pomoči, ki jih že lahko prejmejo bolniki ob izteku življenja in njihovi svojci, bo bolnišnična mobilna skupina te dopolnila s strokovnimi storitvami, ki jih omogoča zdravstveni pristop.

splošna-bolnišnica-ms, paliativa
Vanesa Jaušovec
SB Murska Sobota je z današnjim srečanjem sodelujočih napovedala začetek delovanja mobilne paliativne oskrbe bolnikov v regiji.

V delo paliativne skupine, ki jo bo vodila Monika Dündek Celec, zdravnica specialistka interne medicine, se bodo vključevali zdravniki, farmakologi, medicinske sestre, psiholog in psihiater, ki so usposobljeni za to delo in ki so že izrekli pripravljenost, da bodo sodelovali. »Ob tem toplo pozdravljamo pripravljenost zdravnikov iz osnovnega zdravstva, ki so že ponudili sodelovanje in se bodo vključevali v delo z obiski bolnikov na domu,« je povedal Daniel Grabar, direktor SB Murska Sobota.

splošna-bolnišnica-ms, paliativa
Vanesa Jaušovec
Daniel Grabar, direktor SB Murska Sobota

Pomoč strokovnjakov iz mobilne skupine  se bo zagotovila bolniku in svojcem na osnovi predloga osebnega zdravnika. Bolnik bo deležen pomoči doma, če pa bo njegovo zdravstveno ali socialno stanje takšno, da ne more ostati doma, ga bodo lahko sprejeli v bolnišnico. Murskosoboška bolnišnica ima v ta namen že pripravljenih nekaj postelj.

Z namenom predstavitve nove dejavnosti, torej paliativne oskrbe bolnikov, katere pilotni projekt je bil po besedah Nataše Kreft, vršilke dolžnosti pomočnice direktorja za zdravstveno nego, izveden v bolnišnici že leta 2009, strokovne temelje zanjo pa je po besedah Dündek Celčeve postavila zdravnica Maja Šeruga, so danes v murskosoboški bolnišnici pripravili uradni dogodek.

splošna-bolnišnica-murska-sobota, paliativa
Vanesa Jaušovec
Nataša Kreft, v. d. pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege.

Prišla je tudi Marija Magajne, direktorica direktorata za zdravstveno varstvo na zdravstvenem ministrstvo. Magajnejeva je poudarila, da je temeljna predpostavke mobilne paliativne enote ta, da izvaja obiske na domu, da je dosegljiva ves čas in da nudi tisto podporo bolnikom ob izteku življenja in njihovim svojcem, ki jo potrebujejo.

splošna-bolnišnica-ms, paliativa
Vanesa Jaušovec
Marija Magajne, direktorica direktorata za zdravstveno varstvo na zdravstvenem ministrstvu

sb-murska-sobota paliativna-oskrba mobilna-ekipa