vestnik

(Vulkanija) Z virtualnimi očali v središče ognjenika

A. Nana Rituper Rodež, 11. 7. 2022
Sabina Barbarič
V doživljajskem parku Vulkanija pri Gradu ponujajo novo virtualno doživetje. Foto Sabina Barbarič
Aktualno

Doživljajski park Vulkanija pri Gradu na Goričkem ima novo virtualno doživetje, s pomočjo katerega lahko še bolj nazorno in doživeto spoznamo delovanje, moč in posledice ognjenikov. V okviru projekta UTRIP je Zavod za upravljanje kulturne dediščine (ZUKD) Grad namestil novo opremo, ki s pomočjo virtualnih očal omogoča zanimivo potovanje v svet megavulkanov in dopolni doživljajski park, ki ponuja doživeto potovanje skozi vulkansko podzemlje.

V okviru projekta so prenovili prostor, imenovan geohazard, vgradili novo opremo, klopi in naslonjala za 30 oseb, za eno skupino, usposobili 30 virtualnih očal ter posodobili in predelali film o supervulkanih in posledicah vulkanov v 3D-tehniko. Z novim 3D-filmom in virtualnimi očali bodo obiskovalci imeli občutek, da so sredi vulkanskega dogajanja, in še bolj doživeto in na sodoben način spoznali delovanje supervulkanov. S tem želijo prispevati k izboljšanju interpretacije naravne in kulturne dediščine ter dopolniti turistično ponudbo v Krajinskem parku Goričko, kjer si s tovrstnimi projekti prizadevajo tudi za kakovostnejšo izrabo prostega časa.

oli, doživljajski-park-vulkanija, grad, goričko, desa-muck
A. Nana Rituper Rodež
Maskota Vulkanije je krtek Oli, ki otroke popelje v svet vulkanov.

Obisk doživljajskega parka Vulkanija je že doslej omogočal potovanje skozi vulkanski svet s pomočjo interaktivnih vsebin in tridimenzionalnega stereoskopskega filma in posebnih učinkov. Poleg tega obiskovalci spoznajo nastanek vesolja, nastanek in razvoj življenja na zemlji s poudarkom na raziskovanju delovanja vulkanov in posledice vulkanizma, ki se kažejo v geološki pestrosti, slatinskih vrelcih, kamninah ter valoviti gričevnati pokrajini. Predstavljen je tak ognjenik, kot je na tem kraju zadnji na območju Slovenije bruhal pred tremi milijoni let, izoblikoval tukajšnje naselje, v delu vulkanskega kraterja pa stoji znameniti graški grad. Hkrati lahko obiskovalci obiščejo še geološki muzej in spoznajo različne kristale, minerale ali kamnine, med njimi kristal olivin, ki je značilen za to območje, ali v bližnjem kamnolomu v bazaltnem tufu iščejo kristale olivina.

doživljajski-park-vulkanija, grad---tromejnik, vulkan
Sabina Barbarič
V Doživljajskem parku Vulkanija imajo novo virtualno doživetje.

Celotna investicija je vredna nekaj več kot 46 tisoč evrov, 85 odstotkov se financira iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije, preostalo, dobrih 14 tisoč evrov, bo zagotovil iz lastnih virov ZUKD Grad, ki je bil pri izvedbi te posodobitve partner v projektu Začuti UTRIP območja LAS Goričko (UTRIP), vodilni partner pa RIS Dvorec Rakičan.

oli, doživljajski-park-vulkanija, grad, goričko, desa-muck
A. Nana Rituper Rodež
Danijela Krpič

Kot je povedala Danijela Krpič, direktorica ZUKD Grad, raznolika ponudba doživetij z Olijem v Vulkaniji privablja vse več turistov, ki se, kot kažejo podatki, v Občini Grad zadržijo ves dan, na Goričkem pa tudi več dni. Za prihodnje načrtujejo še več doživetij, da bi obogatili ponudbo, med drugim Olijevo vulkansko pot, razgledišče, nova otroška igrala, pravljično vulkansko pot in še kakšen nov film, medtem ko so letos že obnovili geološki muzej in vgradili virtualni geopeskovnik, vgradili nove klopi v avli Vulkanije ter obnovili podzemni vlak.

  Obišče jih veliko ljudi Doživljajski park Vulkanija je do sedaj obiskalo 224.500 ljudi, letos že 14.500. Število obiskovalcev se je iz leta v leto povečevalo, še leta 2019 so imeli 36 tisoč obiskovalcev, s pojavom koronavirusa pa nekoliko upadlo, v letu 2020 jih je bilo blizu 24 tisoč, lani pa že 30 tisoč. K dobremu obisku so pripomogli tudi turistični boni, saj jih je obiskalo veliko družin, je pa bilo manj šolskih skupin. V tem šolskem letu se je število šolskih skupin, ki jim ponujajo različne programe in doživetja, spet povečalo.
Sabina Barbarič
V Doživljajskem parku Vulkanija imajo novo virtualno doživetje.
vulkanija virttualni-svet vulkani grad-na-goričkem