vestnik

Vzmetenje sedežne garniture – zakaj je pomembno?

Vsebino omogoča Spletnik, 9. 11. 2023
Arhiv naročnika
Vzmetenje sedežne garniture.
Aktualno

Ko je govora o kakovosti sedežnih garnitur ima vzmetenje pomembno vlogo. In čeprav je v prvi vrsti pomembno, da izberemo kakovostno vzmetenje, nikakor pri tem ne smemo pozabiti, kako bomo sedežno garnituro uporabljali. Od tega je namreč odvisna tudi izbira vzmetenja – pa si poglejmo, zakaj.

O vzmetenju sedežnih garnitur je veliko informacij, med katerimi je tudi veliko napačnih. Zagotovo pa drži, da je od sistema vzmetenja odvisno tudi udobje sedenja, kakovost, življenjska doba in konec koncev tudi cena sedežne garniture. 

Kakšno vzmetenje sedežne garniture izbrati?

Danes poznamo veliko različnih vrst vzmetenja sedežnih garnitur in največ polemik je o tem, kateri je najboljši. Kakovost sedežne garniture je sicer manj odvisna od sistema vzmetenja kot pa od uporabljenih materialov v kombinaciji z izdelavo.

Sestavni del kakovostnih sistemov vzmetenja so zagotovo vzmeti, pri čemer se najpogosteje uporabljajo:

- ročno pletene vzmeti premera 5 cm (šlarafija), ki zagotavljajo najvišjo raven udobja in trpežnosti,

- povezane vzmeti premera 10 cm (boneli), je cenovno dostopnejši, a je kljub temu kakovostno vzmetenje,

- vijugaste ali serpentinaste vzmeti, katere je enostavno vgraditi , vendar so prav tako udobne,

- žepkaste vzmeti, ki so šivane v bombažnih žepkih in so med seboj zlimane,

- sedežne garniture brez vzmeti, ki vsebujejo le poliuretansko peno.

Bonel vzmetenje
Arhiv naročnika
Bonel vzmetenje.

Vzmetenje sedežne garniture pa je potrebno prilagoditi predvsem načinu uporabe sedežne garniture. Če jo boste uporabljali za spanje, potem potrebujete drugačno vzmetenje kot pa, če jo boste uporabljali zgolj za sedenje.

Oblazinjenje sedežne garniture je pomemben sestavni del sistemov vzmetenja

Sestavni del sistemov vzmetenja je tudi izbira oblazinjenja za sedežno garnituro. Zanj se uporabljajo različna polnila, med katerimi so najpogostejša poliuretanska pena različne trdote, spominska in latex pena, umetna vata, perje in puh. Vendar pa je danes na trgu veliko problematične pene, ki po 5-10 letih uporabe razpade, ali pa se zaradi nizke gramature in neprimerne sestave hitro deformira. 

Zato je tudi v tem primeru ključnega pomena izbira kakovostnih materialov, kar pomeni, da je sedežna po meri največkrat najboljša izbira. 

Za razliko od tovarniško izdelanih sedežnih garnitur, pri katerih nimate nobenega vpliva na izbiro materialov vzmetenja, pa lahko pri sedežnih garniturah Božič Interier izbirate izključno med najbolj kakovostnimi materiali slovenskih proizvajalcev.

In tako velja tudi v primeru izbire pene. Podjetje pri izdelavi sedežnih garnitur uporablja izključno pene slovenskega proizvajalca Plama-pur iz skupine hladno valjanih pen (HR) in polieterske pene (PP in PT). 

Vse izbrane pene imajo visoko gramaturo in primerno tlačno trdnost, zato zagotavljajo dolgo življenjsko dobo sedežnih garnitur.

Pomen vzmetenja sedežne garniture

Danes boste na trgu zasledili različne sisteme vzmetenja, kot so na primer enojni, dvojni in trojni sistem vzmetenja. 

Če si želite sedežno garnituro najvišje kakovosti, potem vam vsekakor priporočamo, da izbirate med sedežnimi garniturami s trojnim sistemom vzmetenja, ki ga sestavljajo latoflex letvice, žično jedro in HR gumirana pena. Kakovostno vzmetenje je namreč izjemno pomembno iz več razlogov.

latoflex-letvice-vzmetenje
Arhiv naročnika
Latoflex letvice.

Udobje sedežne garniture

Kot smo že omenili, je izbira vzmetenja sedežne garniture odvisna tudi od tega, čemu jo boste uporabljali. Vendar, ne glede na to, ali iščete sedežno garnituro za spanje ali zgolj za sedenje, mora biti udobna, saj vam bo le tako nudila najboljše pogoje za počitek. 

Sistem vzmetenja ima pri tem pomembno vlogo, saj vpliva predvsem na trdoto sedežne garniture. 

Kakovost sedežne garniture

Ste opazili, da se je vaša sedežna garnitura že po nekaj letih uporabe ugreznila na vašem najljubšem delu? Potem je velika verjetnost, da je glavni razlog vaših težav ravno slabo vzmetenje. 

Praviloma velja, da so kakovostni sistemi vzmetenja izdelani iz kakovostnih vzmeti in pene. Zaradi tega se materiali kasneje deformirajo in sedežnim garnituram dajejo boljši občutek kompaktnosti.

Za razliko od drugih stvari, ki jih pri sedežni garnituri lahko otipamo in preizkusimo, je vzmetenje našim očem skrito. Kar pa še ne pomeni, da ni pomembno. Ravno nasprotno – kakovost in posledično cena sedežnih garnitur je pogosto definirana ravno s kakovostjo vzmetenja.

kvalitetna-sedezna-garnitura-bozic-interier
Arhiv naročnika
Kvalitetna sedežna garnitura Božič Interier.

Življenjska doba sedežne garniture

Vzmeti in pena slabe kakovosti se lahko že po nekaj letih deformirajo in uničijo. S tem pa postane tudi vaša sedežna garnitura neuporabna in na pogled neprivlačna. 

Nekakovostno vzmetenje je torej eden najpogostejših razlogov za nakup nove sedežne garniture in če se želite izogniti nakupovanju sedežnih garnitur vsakih 5 let, potem vam vsekakor priporočamo trojni sistem vzmetenja s peno najvišje kakovosti in gramature.

Dejstvo je, da ima izbira kakovostnega vzmetenja za vas številne prednosti, zato odločitve o njem nikakor ne smete prepuščati naključju. 

spletnik sedežne-garniture vzmetenje