vestnik

Vzpostaviti želijo patronažno fizioterapijo

Damjana Nemeš, 2. 2. 2020
Profimedia
V murskosoboški območni enoti ZZZS so lani obravnavali 1964 predlogov za zdravniško zdravljenje, odobrenih jih je bilo 1677 ali nekaj več kot petinosemdeset odstotkov. Foto Profimedia
Aktualno

Zavod za zdravstveno zavarovanje lani pri nas odobril 85 odstotkov predlogov za terapije

V Pomurju izvajajo zdraviliško zdravljenje po boleznih oziroma poškodbah in operacijah v Termah 3000, Termah Lendava ter Zdravilišču Radenci. Poleg tega se napoteni pacienti lahko odločijo za zdravljenje v zdravstvenih domovih, zasebnih koncesijskih ambulantah ali pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki koncesije nimajo. Zdraviliško zdravljenje je urejeno s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, do njega pa so ob izpolnjevanju vseh pogojev upravičene zavarovane osebe na podlagi odločbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kot je pojasnil Ivan Tibaut, direktor območne enote ZZZS Murska Sobota, je zdravstvena zavarovalnica lani za zdraviliško zdravljenje odštela štirinajst milijonov evrov, celoten odhodek z doplačili prostovoljnih zavarovalnic pa je znašal nekaj več kot petinštirideset milijonov evrov. »To pomeni, da je v povprečju ZZZS prispeval trideset odstotkov sredstev za zdraviliško zdravljenje, prostovoljne zavarovalnice pa sedemdeset odstotkov,« je dodal. »Če pa se zavarovanec odloči za zdravljenje pri izvajalcih zunaj javne zdravstvene mreže, je samoplačnik.«

zdraviliško-zdravljenje, zzzs, terapije
Damjana Nemeš
Ivan Tibaut, direktor OE ZZZS Murska Sobota. Foto Damjana Nemeš

Nekatera zdravljenja niso odobrena

Lani je bilo v desetih območnih enotah ZZZS skupno predlaganih 39.297 zdraviliških zdravljenj, odobrenih jih je bilo v povprečju osemdeset odstotkov. V murskosoboški območni enoti so dobili 1964 predlogov za zdravniško zdravljenje, odobrenih je bilo 1677 vlog oziroma nekaj več kot petinosemdeset odstotkov. Zdraviliško zdravljenje se odobri za vnetne revmatične in sistemske vezivno-tkivne bolezni, za degenerativni revmatizem, za poškodbe in operacije na lokomotornem sistemu, za nevrološke in živčno-mišične bolezni, bolezni srca in ožilja, ginekološke bolezni in bolezni sečil, kožne bolezni, bolezni prebavil, za bolezni dihal in onkološke bolezni. V nekaterih primerih zdraviliško zdravljenje ni utemeljeno in ga obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije, to je pri hudih duševnih motnjah ali motnjah osebnosti, zaradi katerih bolnik ne bi bil sposoben aktivno sodelovati pri terapijah, prav tako pri toksikomaniji, epilepsiji, nalezljivih boleznih v kužnem stanju, kroničnih organskih boleznih v fazi akutnega poslabšanja, pogostih in močnejših krvavitvah, rakastih novotvorbah, ki niso bile operativno odstranjene ali drugače ustavljene v rasti, pri nosečnosti, težjih oblikah generalizirane ateroskleroze, nezaceljenih ranah in kajenju pri bolezni dihal. Zavarovane osebe imajo pravico do terapij na dva načina, stacionarni način, ki traja do štirinajst dni, ter ambulantni način, ki traja do deset dni. Delovni nalog za napotitev na zdraviliško zdravljenje izda osebni zdravnik. Vsa dokumentacija z izvidi vred se pošlje ZZZS, kjer imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija predlog odobri ali zavrne. Če je zdravljenje utemeljeno, se odloči tudi o njegovi vrsti, standardu in trajanju.

zdraviliško-zdravljenje, zzzs, terapije
Osebni arhiv
Sandra Fabjan s sodelavcem Borutom Lukačem ponuja storitve nevrofizioterapije in manualne terapije. Foto Osebni arhiv

V Pomurju največ zdravljenja po poškodbah na lokomotornem sistemu 

V pomurskih zdraviliščih se zavarovane osebe lahko zdravijo po bolezenskih stanjih sedmih različnih standardnih tipov od skupno devetih. »Pri nas je bilo lani največ zdraviliškega zdravljenja za stanja po poškodbah in operacijah na lokomotornem sistemu s funkcijsko prizadetostjo, sledila so zdravljenja nevroloških bolezni, poškodb in bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, vključno s cerebrovaskularnimi inzulti ter živčno-mišičnimi boleznimi,« je povedal Tibaut. Za prvo skupino bolezenskih stanj je bilo odobrenih 1007 predlogov za zdraviliško zdravljenje, za drugo pa 212 primerov. Z zdravljenjem nevroloških, ortopedskih in gerontoloških pacientov se ukvarja tudi Sandra Fabjan, ki v svojem podjetju izvaja samoplačniške terapije. »Fizioterapije izvajamo na domu pacientov, saj so tam potrebe največje. V najtežjih primerih ljudje nimajo niti možnosti za prevoz do našega podjetja, saj so velikokrat odvisni od pripomočkov, ki jih potrebujejo za zdravljenje. Mi namreč priporočamo fizioterapije vsak dan, saj je treba razumeti, da pri nekaterih nevroloških obolenjih prihaja do napredovanja bolezni, ravno to pa skušamo s fizioterapijami preprečiti in posamezniku zagotoviti večjo neodvisnost,« je pojasnila Fabjanova, ki strankam pomaga tudi pri pridobivanju informacij o tem, na koga se lahko obrnejo po odpustu iz bolnišnice in katere pripomočke lahko dobijo s pomočjo zdravstvenega zavarovanja. »Mi nimamo koncesije, zato z ZZZS ne sodelujemo. Osebni zdravniki nas sicer lahko priporočajo, vendar kritja ZZZS ni, tudi ob predložitvi naših računov pacienti nimajo povrnjenih stroškov,« je še pojasnila.

Potrebe po fizioterapijah velike

Zdraviliško zdravljenje je koristno, saj posamezniku olajša vrnitev v vsakdanje življenje. Kot je poudaril Tibaut, opažajo koristne vplive tudi po tem, ko zdravilišča prosijo za podaljšanje zdravljenj za paciente. »Opažamo, da so se zdravilišča v naši območni enoti dokaj dobro opremila, kar pomeni, da imajo dobre razmere za delo, pa tudi terapevti so vrhunski,« pove sogovornik. Kljub temu ostaja manevrski prostor za izboljšave. Kot poudarja Fabjanova, ki je tudi predsednica pomurske regije strokovnega združenja fizioterapevtov Slovenije, si želijo, da bi dobili register vseh fizioterapevtov v Sloveniji, saj tako tudi pri pacientih ne bi bilo zmede, ali so prišli k strokovnjaku ali pa le k zdravstvenemu delavcu, ki ni fizioterapevt. »Ker so tudi za fizioterapevtske storitve dolge čakalne dobe in potrebe po fizioterapevtskih obravnavah velike, smo člani pomurske regije krovnemu združenju predlagali, da bi se sčasoma uvedla tudi patronažna fizioterapija, torej fizioterapija na domu. To bi bilo veliko lažje za najtežje paciente, prav tako bi se lahko hitreje odpravile težave,« je še eno izmed možnih izboljšav navedla sogovornica. Cilj vseh, tako fizioterapevtov v zdraviliščih, zdravstvenih domovih, zasebnih koncesijskih ambulantah in izvajalcih s samoplačniško dejavnostjo kot tudi ZZZS je, da bi vsi pacienti dobili čim bolj kakovostno in ustrezno obravnavo.

patronažna-fizioterapija pomurska-zdravilišča