vestnik

XAL Svetila: Potreba po novi lokaciji odpadla

Rok Šavel, 17. 10. 2024
Rok Šavel
Načrti o preobrazbi poslovnega objekta v SOIC so padli v vodo, saj se nepremičnina znova prodaja. Foto Rok Šavel
Aktualno

Po dveh letih od odkupa se poslovni objekt v Severni obrtno-industrijski coni že prodaja.

Soboška družba XAL Svetila oziroma projektna družba X Imobilije, obe del avstrijske skupine XAL, je pred dvema letoma v Severni obrtno-industrijski coni (SOIC) za okoli 1,7 milijona evrov odkupila poslovni objekt nasproti Medicopa. Gre za objekt, ki ga je zgradila družba Pomurski avtocenter za potrebe servisno-učnega centra. Poslovodja Tadej Topolnik je takrat napovedal, da bodo objekt preobrazili v proizvodno-skladiščnega, ga tudi dogradili in za skoraj 50 odstotkov povečali skupne evropske skladiščne kapacitete avstrijske skupine, ki se ukvarja s proizvodnjo svetil. Samevajoči objekt naj bi dobil novo življenje spomladi leta 2023.



Danes, več kot dve leti od odkupa, objekt še zmeraj sameva in hkrati na nepremičninskih portalih išče novega kupca. Objekt v izmeri 1880 kvadratnih metrov, ki stoji na zemljišču, velikem več kot 14.500 kvadratnih metrov, je na voljo za 2,2 milijona evrov. Po približno tolikšni ceni se je tudi prodajal, preden ga je odkupil XAL. Kot je navedeno v oglasu nepremičninske agencije, je objekt v fazi gradnje in ima veljavno gradbeno dovoljenje, ki vključuje salon avtomobilov, prostor za tehnične preglede avtomobilov in tovornjakov, servisno in karoserijsko delavnico. Več kot očitno je, da so ohlajene gospodarske razmere na evropskem tržišču in dejstvo, da je bila nepremičnina projektirana in dimenzionirana za popolnoma druge namene, prisilile XAL v prodajo kot edino možnost za rešitev naložbe.

»Zaradi splošnega gospodarskega razvoja v Evropi je poslovodstvo prilagodilo strategijo, zaradi katere nova lokacija ni več nujna,« so nam avstrijski lastniki uradno utemeljili odločitev.


Kako posluje soboški XAL?

Soboška družba XAL Svetila je v poslovnem letu 2023/2024, ki se je izteklo konec letošnjega januarja, obrnila dobrih 10 milijonov evrov in pri tem ustvarila za več kot 152 tisoč evrov dobička ter tako bistveno izboljšala poslovne rezultate v primerjavi s prejšnjim poslovnim letom, ko je bilo prihodkov za dober milijon manj, pridelali pa so še izgubo v višini 120 tisočakov. Tudi EBITDA se je v minulem poslovnem letu znatno izboljšal, saj je znašal skoraj 1,5 milijona evrov. Na zadnji dan letošnjega januarja je bilo v soboškem XAL-u zaposlenih 259 ljudi. Cilj Avstrijcev, sodeč po letnem poročilu, ostaja, da bo Murska Sobota najpomembnejša proizvodna lokacija skupine, zato ravno tako ostaja v načrtih širitev proizvodnje v bližnji prihodnosti. 

xal-svetila SOIC poslovni-objekt gospodarstvo