vestnik

Z oktobrom se bodo cene naftnih derivatov oblikovale prosto na trgu. Primerjate jih lahko v aplikaciji

Vestnik, 29. 9. 2020
G.G. / Novice Svet24
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Od četrtka se cene vseh naftnih derivatov lahko oblikujejo prosto na trgu, saj se izteče Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov.

Na podlagi te uredbe, ki se izteče jutri, so se oblikovale najvišje dovoljene maloprodajne cene za neosvinčen motorni bencin 95 in dizel na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih ceste. Za potrošnike je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, v kateri lahko pogledate, kakšne so maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. Kot pravijo, transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. "Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," menijo na gospodarskem ministrstvu. 

spletna aplikacija, goriva
Goriva.si
Spletna aplikacija omogoča primerjavo cen naftnih derivatov.

V spletno aplikacijo morate vpisati kraj, v katerem želite preverite cene naftnih derivatov, in v kako velikem krogu od izbrane lokacije naj bo bencinski servis oddaljen. 

Vlada uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov ni podaljšala, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati. Medtem ko trgovci poudarjajo, da bo sprostitev cen, do katere bo prišlo z oktobrom, prinesla več konkurence, nekateri opozarjajo, da bo to vodilo v rast cen. V primeru, da bi prišlo do neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor, pa bi država država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon. Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi.

goriva.si cene-naftnih-derivator slovenija ministrstvo-za-gospodarstvo