vestnik

Z donacijo do novih defibrilatorjev

Vestnik, 10. 12. 2018
Triglav
Aktualno

Prostovoljni gasilski društvi Pristava in Krašči ter podjetje Paradajz bodo odslej hitreje deležni ustrezne nujne pomoči, murskosoboška območna enota Triglav je namreč podprla nakup treh defibrilatorjev.

Ker je verjetnost preživetja tudi več kot 50-odstotna, če se defibrilacija izvede v prvih petih minutah, so še, kako pomembni javno dostopni aparati. Defibrilatorja sta nameščena ob vaško-gasilskih domovih: »Pobudnik nakupa je bil naš podpredsednik Darijan Marič, ki je med drugim tudi zdravstveni delavec. V naši vasi in bližnji okolici smo namreč od nujne medicinske pomoči oddaljeni minimalno 25 minut in vemo, da je to lahko usodno za bolnika, če ne izvajamo prve pomoči. V društvu se zavedamo pomena zgodnje uporabe defibrilatorja pri oživljanju, kar pomeni večjo možnost preživetja ter hitrejše okrevanje v primeru oživljanja,« je poudaril Matej Bertalanič, predsednik PGD Krašči.

d9a64ad7622641e70c9e841d9022b90e
Triglav



Že dlje časa so si za nakup prizadevali tudi v gasilskem društvu na drugem bregu Mure: »Defibrilator bo vsem na voljo 24 ur na dan na fasadi gasilsko-vaškega doma v centru vasi in neposredni bližini športnega centra,« je dodal predsednik gasilskega društva Pristava, Herman Bogdan.


V okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« Zavarovalnica Triglav del finančnih sredstev, ki jih vsako leto nameni za novoletna darila poslovnim partnerjem, razprši po vsej Sloveniji in podpira različne projekte v lokalnih skupnostih. Kot je ob predaji povedal direktor Sandi Štefan Flisar: »Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca.«


Z novo pridobitvijo so zadovoljni tudi v podjetju Paradajz: »Izredno zadovoljni smo, da lahko v sklopu naše Luštne domačije našim obiskovalcem, zagotavljamo kar najboljšo varnost. Defibrilator je zagotovo ena izmed tistih naprav, ki je lahko v določenih trenutkih ključnega pomena,« je zaključil predstavnik podjetja.

Triglav
defibrilator pgd pristava pgd Krašči zavarovalnica triglav Paradajz donacija