vestnik

Z lokalno hrano do boljših prehranskih navad učencev

Janko Votek, 6. 9. 2018
Robert Balen
Alpsko mleko, trajno mleko, ilustracija Foto: Robert Balen Fotografija Robert Balen
Aktualno

Evropska komisija je začela v šolskem letu 2017/2018 izvajati projekt sheme šolskega sadja, zelenjave in mleka.

Podlaga za njeno načrtno in učinkovito izvajanje je strategija sprejeta za šestletno obdobje od šolskega leta 2017/2018 do šolskega leta 2022/2023. Komisija je za izvajanje sheme namenila 150 milijonov evrov. V lanskem letu je bilo v projekt vključenih osem milijonov otrok na 54 tisoč šolah v 25-tih državah EU. Kmetijsko gozdarska zbornica je objavila navodila in priporočila za izvajanje sheme z izborom upravičenih kmetijskih proizvodov in živil v šolski shemi, ki je razdeljen na »šolsko sadje in zelenjavo« ter »šolsko mleko«, na ta način je razdeljeno tudi financiranje, za letošnje šolsko leto.

Šola se namreč mora vsako leto prijaviti v šolsko shemo in se odločiti, ali bo otrokom razdeljevala le šolsko sadje in zelenjavo ali le šolsko mleko ali oboje. Vsaka šola si sama izbere dobavitelja in pri tem poskuša čim bolj uveljavljati načelo kratkih dobavnih verig.
Zakonodaja Evropske unije omogoča, da se strategija v šestletnem obdobju lahko spremeni oziroma dopolni. Redno letno spremljanje šolske sheme bo pokazalo, ali bo to potrebno. Petletno vrednotenje šolske sheme pa bo pokazalo, kako uspešno smo sledili cilju šolske sheme – izboljšanju prehranskih navad otrok in mladostnikov, zlasti glede vključevanja večjega deleža zelenjave in sadja ter mleka in mlečnih izdelkov v njihovo prehrano.Iz Pomurja je bilo v lanskem letu z mlekom in mlečnimi izdelki vpisanih osem ponudnikov in sedem ponudnikov sadja in zelenjave. Seznam ponudnikov se bo v letošnjem letu verjetno povečal, saj so bili predvsem ponudniki sadja prizadeti zaradi pozebe in so bili ob skoraj ves pridelek.
šolsko sadje in mleko