vestnik

Čebelarsko društvo Črenšovci praznovalo 40 let delovanja

Jože Žerdin, 18. 12. 2019
Jože Žerdin
Čebelarsko društvo Črenšovci je obeležilo 40 let delovanja.
Aktualno

Pred 40 leti je bilo ustanovljeno Čebelarsko društvo Črenšovci, ki združuje in povezuje čebelarje iz občin Črenšovci, Turnišče, Odranci in Velika Polana. V 40 letih delovanja in obstoja društva so čebelarji postavili pomembne mejnike na področju ohranjanja narave, čebel in čebeljih pridelkov.

Ob okrogli obletnici so se člani omenjenega društva zbrali v župnijski cerkvi Sv. Križa Črenšovci pri čebelarski maši, s katero so se spomnili tudi na svojega zavetnika svetega Ambroža. Uvodne misli ob začetku svete maše sta povedala čebelarja Bojan Ternar in Jure Tikvič, mašo pa je daroval župnijski upravitelj črenšovske župnije Zoran Car ob somaševanju Karla Bedernjaka. Ob koncu sta opravila tudi blagoslov čebelarjev in čebeljih pridelkov, ki so jih zbrani prinesli pred daritveni oltar. 

čebelarsko-društvo-črenšovci, oblačaila, maša
Jože Žerdin
Čebelarji so se v župnijski cerkvi sv. Križa v Črenšovcih udeležili čebelarske Ambroževe maše.

V Čebelarskem društvo Črenšovci že 40 let skrbijo, da so čebele še naprej zaščitene v naravnem okolju. Kot je povedal predsednik društva Jože Tratnjek, so na prehojeno pot zelo ponosni, velika zahvala pa gre predvsem ustanoviteljem društva, ki so orali ledino na področju razvoja čebelarstva. 

V društvo je vključenih več kot 40 čebelarjev in čebelark, pred leti pa so razvili društveni prapor. Tudi letošnje jubilejno leto je bilo za člane društva zelo pestro in dejavno. Udeležili so se namreč dneva medu, na osnovnih šolah so pripravili dan medu s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, pripravili so prvo čebelarsko kolesarjenje po novi medoviti poti, se udeleževali različnih sejmov ter pripravili predavanje o zdravstvenem varstvu čebel za čebelarje. 

čebelarsko-društvo-črenšovci, oblačaila, maša
Jože Žerdin
Čebelarsko društvo Črenšovci je obeležilo 40 let delovanja.

Letošnja čebelarska maša je bila že enajsta po vrsti, vsako leto pa jo pripravijo v drugi župniji. Tokrat so se dogodka udeležili tudi predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Janko Rožman ter člani Čebelarske zveze Spodnje Savinjske. 

čebelarsko-društvo-črenšovci maša