vestnik

Supervolilno leto: V Pomurju smo včeraj dobili še šest novih županov in eno županjo

STA, 5. 12. 2022
Leon Novak/Lendavainfo
Veselje v taboru novega župana lendavske občine Janeza Magyarja. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Občinske volilne komisije bodo po nedeljskem drugem krogu županskih volitev h glasovom, oddanim v nedeljo in na predčasnem glasovanju, danes prištele še glasove, prispele po pošti. Bistveno na rezultate v pomurskih občinah ne bodo vplivale, včeraj smo dobili še sedem županov.

Nedeljski drugi krog lokalnih volitev je prinesel župana v 47 od skupno 212 občinah, od tega šestih mestnih. Novi župan Murske Sobote je postal Damjan Anželj, Maribor bo še naprej vodil Saša Arsenovič, Kranj pa Matjaž Rakovec. Celje bo po 24 letih dobilo novega župana, in sicer Matijo Kovača, sprememba je tudi na čelu Nove Gorice, vodil jo bo Samo Turel. Krškega pa Janez Kerin. Že v prvem krogu pred 14 dnevi so bili izvoljeni občinski sveti.

V Pomurju so poleg soboške občine novega župana oziroma županjo dobili še v šestih občinah, in sicer v Gornji Radgoni je zmagala Urška Mauko Tuš, v Lendavi Janez Magyar, v  Rogašovcih Rihard Peurača, v Puconcih Uroš Kamenšek, v Veržeju Darko Legen in v občini Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel.


Z nedeljskim drugim krogom županskih volitev se v Sloveniji končuje supervolilno leto, v katerem so se volivci na volišča odpravili kar šestkrat. Tako je Slovenija dobila novo vlado, novo predsednico republike, novi sestavi državnega zbora in državnega sveta ter nova vodstva lokalnih skupnosti.



Volivci so se pred tednom dni na referendumih izrekali tudi o treh zakonih, in sicer o spremembah zakonov o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter noveli zakona o RTVS. Za vse tri referendume bodo volilne komisije danes ugotavljale še izide glasovanja po pošti iz tujine.

Izidi v pomurskih občinah

Mestna občina Murska Sobota (udeležba 41,56%)

Damjan Anželj 64,76%

Andrej Mešič 35,24% 

PREBERI ŠE: (MOMS) Anželj napoveduje razvojno koalicijo, na pogovore bo povabil tudi SDS. Kaj na to pravi Mešič?


Lendava (udeležba 40,56%)

Janez Magyar 55,21%

Ivan Koncut 44,79%

PREBERI ŠE: (LENDAVA) Magyar se seli nazaj na županski stolček in želi biti župan vseh občanov. Koncut se umika iz politike


Gornja Radgona (udeležba 40,01%)

David Roškar 48,01%

Urška Mauko Tuš 51,99%

PREBERI ŠE: V Gornji Radgoni dobili prvo županjo


Puconci (udeležba 50,51%)

Branko Ritlop 49,05%

Uroš Kamenšek 50,95%

PREBERI ŠE: (PUCONCI) Odločilo vsega 48 glasov, nov župan bo že jutri »šel na polno«


Rogašovci (53,93%)

Rihard Peurača 65,52%

Martin Ficko 34,48%

PREBERI ŠE: Občino Rogašovci bo prihodnja štiri leta vodil Rihard Peurača, ki se bo trudil izpolniti vsa pričakovanja volivcev


Sveti Jurij ob Ščavnici (udeležba 63,59%)

Andrej Vrzel 50,71%

Anton Slana 49,29%

PREBERI ŠE: Anton Slana se poslavlja od županskega stolčka v Svetem Juriju ob Ščavnici, v Veržeju slavil Drago Legen


Veržej (udeležba 73,56%)

Rastko Škrjanec 46,25%

Drago Legen 53,75%

volitve občina
Kaj zdaj berejo drugi