vestnik

Z novo cesto tudi širitev Industrijsko-poslovne cone Lendava

Jože Gabor, 19. 8. 2021
Jože Gabor
V lendavski industrijsko-poslovni coni so predali namenu cesto s hodnikom za pešce.
Aktualno

V lendavski industrijsko-poslovni coni so predali namenu cesto s hodnikom za pešce, s čimer bodo omogočili širitev območja komunalno opremljenih zemljišč in nove investicije.

S tem so zaključili projekt Razširitev industrijsko-poslovne cone Lendava, ki sta ga sofinancirala Evropska unija in Republika Slovenije. Pogodbena vrednost je bila 238 tisoč evrov, celotni projekt pa je vreden skoraj 320 tisoč evrov. Evropska unija je sofinancirala 75 odstotkov, Republika Slovenija pa 25 odstotkov upravičenih stroškov, kar je skupaj 257 tisoč evrov. Ob cesti so uredili še meteorno in fekalno kanalizacijo, vodovod in javno razsvetljavo. Namenu so jo predali direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, direktor gradbenega podjetja Legartis Matjaž Hozjan in lendavski župan Janez Magyar. 
Naložbo je izvajalo podjetje Legartis, ki ima prostore v lendavski industrijsko poslovni coni. Direktor gradbenega podjetja Legartis Matjaž Hozjan je ob tem povedal, da za podjetje projekt pomeni lepo referenco, veseli pa jih, da bo izgradnja pomenila tudi nove naložbe, nova podjetja in nova delovna mesta. 

lendava, industrijska-cona
Jože Gabor
V lendavski industrijsko-poslovni coni so predali namenu cesto s hodnikom za pešce.

Župan lendavske občine Janez Magyar je ob odprtju povedal, da so kljub pandemiji gospodarstveniki v tej industrijsko-poslovni coni in sploh v lendavski občini dobro poslovali, kar pomeni, da je razvoj Lendave na trdnih temeljih in s stabilnim gospodarstvom: »V tem času je bilo zaposlovanja še več. Imel sem tudi kar nekaj pogovorov z gospodarstveniki, ki imajo poslovne prostore v coni, ki so povedali, da bodo potrebovali še več strokovnega kadra in zaposlenih.« Zasluga za to pa je gotovo tudi pri zdravstvenih delavcev in drugih, ki so pripomogli k temu, da ni pandemiji bolj negativno vplivala na gospodarstvo. Kar nekaj direktorjev podjetij, ki so v industrijsko-poslovni coni je povedalo, da se želijo širiti: »Podjetje Varis je že zgradilo halo, Deichen Varstroj je vložili prošnjo za gradbeno dovoljenje za gradnjo, Ilirija bo kmalu  začela z gradnjo. Podjetja v coni zelo dobro poslujejo, med njimi so tudi gazele. Širitev pa pomeni tudi, da bodo prebivalci ostajali v Lendavi in okoliških krajih in da se bodo priseljevali novi. Podjetje Legartis je tudi tokrat zelo dobro opravilo delo in smo mu v občini zaupali še 14 odsekov cest za gradnjo.« V podjetjih, ki imajo prostore v industrijsko-poslovni coni, je okrog 1400 zaposlenih. 

lendava, industrijska-cona
Jože Gabor
V lendavski industrijsko-poslovni coni so predali namenu cesto s hodnikom za pešce.

Direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah je povedal, da take naložbe veliko pomenijo za razvoj gospodarstva: »Ta industrijsko-poslovna cona bo dajala možnosti in priložnostni našim podjetjem, tako tem ki so že tukaj, kakor tistim, ki še prihajajo, da bodo lahko razvijali svojo poslovno pot. Tako v Pomurju imamo gospodarski potencial in tudi zdravo rast našega gospodarstva. Vsako leto podjetja dokazujejo, da se razvijajo, imajo nove investicije in seveda, da so zelo konkurenčna. Za tako dobro rast pa je seveda osnova infrastruktura. Če želimo, da podjetja pridejo in da se širijo, moramo to infrastrukturo narediti.« To je naloga lokalne skupnosti. Podatki kažejo, da se v občini Lendava in še posebej na območju industrijsko-poslovne cone razvijajo odlična podjetja: »Število podjetij registriranih v regiji je drugo najvišje prav tukaj v Lendavi.  Dodana vrednost, število novih zaposlitev, izvoz, pa tudi dobiček vsako leto raste. Zato to okolje uvrščamo med tako imenovana hitro rastoča. Tukaj imamo dve slovenski gazeli, dve naj pomurski podjetji in najperspektivnejše pomursko podjetje.« To pomeni, da se tu koncentrirajo podjetja, ki se razvijajo in imajo načrte, da se bodo še razvijale in seveda, da bodo tukaj tudi ostala. Vsaka taka investicija kot je današnja pa pripomore k temu, da podjetja ostanejo in seveda, da razmišljajo, kako in na kašen način še razširiti svojo proizvodnjo in nuditi prebivalcem tega okolja nove možnosti za zaposlitev, pravi Robert Grah.
lendava industrijska-cona