vestnik

(FOTO) Z razstavo in slovesnostjo obeležili 20 let nove šolske zgradbe OŠ Sveti Jurij

Maja Hajdinjak, 25. 4. 2023
Matej Gider
Učenci so spoznavali kulturno dediščino.
Aktualno

Spisano zgodbo že v naslednjem šolskem letu nadgrajujejo z dodatnimi 400 kvadratnimi metri prostorov in šolskim vrtom

Na Osnovni šoli Sveti Jurij so včeraj imeli dan odprtih vrat, v okviru katerega so obeležili tudi 20 let nove šolske zgradbe. Ideja se je porodila in rasla že v 90. letih prejšnjega stoletja. Idejni projekt je nastal 20. decembra 1990, dobra štiri leta pozneje pa so stekle aktivnosti za gradnjo nove šole s pridobivanjem lokacijskega in gradbenega dovoljenja ter izbiro izvajalca gradbenih del. 15. novembra 1998 je takratni župan Janko Halb slavnostno položil temeljni kamen za novo Osnovno šolo Sveti Jurij s telovadnico in čistilno napravo, podpisana je bila tudi temeljna listina. Septembra 2002 je bilo izdano uporabno dovoljenje in delo v novi šolski zgradbi je lahko steklo. 

oš-sveti-jurij, 20-let, nova-šolska-zgradba
Matej Gider
Na razstavi so utrinki šolskega dogajanja v dvajsetih letih.

»V 90. letih je bil velik izziv, da sta se takratni občinski svet in župan upala spustiti v takšen projekt. Bilo je veliko polemik, ali ta občina potrebuje novo šolo, tako veliko šolo, ali ne bi bilo boljše narediti prizidek … Ampak ljudje, ki so odločali o naši prihodnosti, so vztrajali in prav so imeli. Vesel sem, da so verjeli v nas, prihodnje rodove, kraj in prebivalce,« je na slovesnosti v šolski telovadnici povedal dolgoletni ravnatelj Aleksander Mencigar. Ob tem je izpostavil nekaj največjih sprememb, dogodkov oziroma investicij, ki so se zgodili v zadnjih letih – v šolsko zgradbo se je preselil sedež Občine Rogašovci, ustanovili so dislocirani oddelek Glasbene šole Murska Sobota, del prostorov so namenili vrtcu, uredili igrišče, vlagali na področju računalništva, opreme in didaktičnih pripomočkov. »Zdaj je pred nami nova pot. Spisano zgodbo nadgrajujemo v še zadnjem preostalem delu šole, ki je prost, v južnem delu vrhnje etaže. V naslednjem šolskem letu bo tam na voljo dodatnih 400 kvadratnih metrov prostorov. Tam bodo gospodinjska, likovna in tehnična učilnica, večnamenski prostor, prostori, namenjeni delu z učenci s posebnimi potrebami, senzorna soba … Del prostorov bo namenjen tudi zunanjim uporabnikom, ki bodo imeli tam možnost pripraviti kakšno aktivnost, srečanje ne samo za šolo, ampak tudi za kraj,« je še povedal Mencigar in dodal, da je v začetni fazi tudi projekt gradnje šolskega vrta, ki naj bi bil zaključen najkasneje v naslednjem letu. 

oš-sveti-jurij, 20-let, nova-šolska-zgradba
Matej Gider
Aleksander Mencigar

Maketo vrta so si obiskovalci lahko ogledali na razstavi, ki so jo ob 20. obletnici nove šolske zgradbe pripravili zaposleni na šoli. Na »filmskih trakovih« so na vseh treh etažah šole predstavili šolski utrip zadnjih dvajsetih let. Izpostavljeni so bili posebni dosežki v znanju učencev, fotografije z nastopov, tekmovanj in drugih športnih, likovnih in glasbenih aktivnosti, likovni izdelki učencev, vidnejši mednarodni in drugi projekti, pri katerih so v teh letih sodelovali, učenci v zlati knjigi idr. V počastitev te obletnice so izdali tudi spominski almanah z naslovom 20 let puščamo sled. Med zidovi te zgradbe in v spominih zaposlenih je v 20 letih svojo sled pustilo namreč več kot 500 mladih. 

oš-sveti-jurij, 20-let, nova-šolska-zgradba
Matej Gider
Razstavljena je tudi maketa šolskega vrta, ki naj bi bil dokončan naslednje leto.

Spoznavali kulturno dediščino
Za učence je bil ta dan namenjen spoznavanju kulturne dediščine. S tem namenom so na šolo povabili različne zunanje izvajalce, ki so za učence pripravili zanimive delavnice in predavanja. Učenci so se lahko preizkusili v kiparjenju, spoznali delo kovača, ustvarjali so rože iz krep papirja, spoznavali so romsko kulturo, ljudske plese, ustvarjali so remenke, pletli košare, risali na steklo, pekli in spoznavali zgodovino ter posebnosti prekmurskega narečja. 
Kulturni dediščini na šoli že sicer posvečajo veliko pozornosti. V okviru interesnih dejavnosti deluje folklorna skupina, ki se je z venčkom plesov, pesmi in krajšega skeča predstavila na slovesnosti, ob njih pa so nastopili še mlade flavtistke in recitatorji. 
oš-sveti-jurij 20-let nova-šolska-zgradba