vestnik

Za čisto reko brez odpadkov

Andrej Bedek, 18. 9. 2017
Andrej Bedek
Kljub visoki in hitri reki je v vodi osem potapljačev opravilo svojo nalogo.  
Aktualno

Po murskosoboških potapljačih radgonski s čistilno akcijo oktobra na Ščavnici

Sobotna čistilna akcija potapljačev Potapljaškega društva Murska Sobota (PDMS) je uspela navkljub slabemu vremenu in narasli ter deroči reki Muri. Po besedah Gorana Klemenčiča, podpredsednika PDMS, je osem njihovih članov, ki so bili v vodi, opravilo svojo nalogo, dvajset pa jih je čistilo ob reki. Murskosoboški potapljači so iz največjega pomurskega vodotoka tako potegnili večje in manjše odpadke, kot so plastične in druge vrečke ter plavajoče predmete, ki so se zataknili ob obalo in ovirali življenje tamkajšnjemu rečnemu ekosistemu.


7ef75dd92d54b3fbab069ed86e0cd5eb
Andrej Bedek
Murskosoboški potapljači si prizadevajo za čisto Muro.


Skupina izurjenih potapljačev je v poltretji uri očistila reko med mostom pri Petanjcih in brodom na Muri pri Krogu. Predsednik PDMS in Slovenske potapljaške zveze (SPZ) Mitja Slavinec pa je pohvalil odziv »vseh kolegic in kolegov, ki so se odzvali vabilu in s svojim znanjem ter izkušnjami pomagali pri našem plemenitem poslanstvu. Veselim se tudi prihodnjih akcij in prepričan sem, da bomo nadaljevali v tako zagnanem duhu.«
Čistilna akcija je bila organizirana v sklopu akcije trgovske verige Spar Razmišljaj EKOlogično, ki si prizadeva za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje.
Naslednja reka, ki jo bodo v okviru akcije čistili, bo oktobra Ščavnica, to pa bodo storili potapljači radgonske enote Gapora. Sicer so potapljači iz Murske Sobote in Gornje Radgone med najbolj izurjenimi in usposobljenimi v državi, in so tako levji delež pri iskanju ponesrečencev med drugim nosili na prizorišču največje nesreče na vodotokih v Sloveniji, nesreče čolnov na Savi pri jezu Blanca 3. julija 2008.

murskosoboški potapljači