vestnik

Za eno mizo na terasah bodo lahko sedele štiri osebe. Angleška različica virusa prevladuje v vseh regijah

Vestnik, 15. 4. 2021
Adriana Gašpar
Za eno mizo bodo lahko sedele štiri osebe, med njimi naj bo razdalja najmanj 1,5 metra.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Štiritedenska incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 616, v Pomurju pa 501,8. Na ravni države tedenska incidenca znaša 310,2, v pomurski regiji pa 267,5. 

Državni sekretar Simon Zajc je povedal, da se prihodnji teden v osmih regijah, ki so v oranžni fazi, odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Pri tem bo treba upoštevati vsa priporočila in ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Mogoča bo le sedeča postrežba, razdalja med osebami za mizo mora biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz pa najmanj tri metre. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe in ni treba, da so iz istega gospodinjstva.

Necenzurirano prenos
STA
Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zajc je spomnil še na to, da se osebni prevzem hrane in pijače na prevzemnih mestih zaradi ukinitve epidemiološke ure dovoli brez časovne omejitve.

Različice koronavirusa

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je predstavila število odkritih različic koronavirusa. Angleška različica odločno zavzema prvo mesto med vsemi različicami, delež je v zadnjem tednu porastel čez 70 odstotkov in lahko rečemo, da angleški sev v Sloveniji sedaj prevladuje. Doslej je bilo potrjenih 2820 primerov angleškega seva, en primer nigerijskega in brazilskega ter trije primeri južnoafriškega. 

Nacionalni laboratorij je prejšnji teden potrdil novo različico, imenovano B.11.318, o kateri so že pisali v Angliji in ZDA. Ta različica poseduje nekatere kritične mutacije, vendar ne tistih najbolj kritičnih. Žohar Čretnikova je še dodala, da angleški sev močno prevladuje v vseh regijah, v pomurski regiji je delež višji od 90 odstotkov. Pri tem velja izpostaviti, da so vrednosti za našo regijo slabo reprezentativne zaradi nizkega števila vzorcev v tednu sedem in devet. 

Inšpekcijski nadzori

V obdobju med 5. in 11. aprilom je bilo opravljenih 4206 nadzorov. Izrečenih je bilo 15 prekrškovnih sankcij, tristo opozoril in 163 upravnih ukrepov, je dejala Deana Potza. Zdravstveni inšpektorat je opravil 807 nadzorov, izrekel pa štiri prekrškovne sankcije in 71 opozoril. Na področju gostinstva je bilo opravljenih 97 nadzorov prevzemnih mest. Inšpektorji so izrekli dve prekrškovni sankciji in 19 opozoril. 

Inšpektorji so opravili tudi 172 nadzorov cepilnih centrov. Pregledovali so čakalne sezname, realizacijo cepljenje v skladu z naročenimi odmerki, poročanje o cepljenju v elektronski register znotraj 48 ur...

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil število nadzorov v zadnjih tednih. V treh tednih so policisti izdali 5849 ukrepov, v več kot 85 odstotkov primerov je šlo za opozorila. Na območju Policijske uprave Murska Sobota je bilo opravljenih manj kot 400 nadzorov, izrečenih pa 69 opozoril. 

novinarska-konferenca aktualno simon-zajc