vestnik

Za gojenje orhidej dve potisni vrtini. Ocean Orchids bo kot prvo prejelo dva milijona evrov državne subvencije

Majda Horvat, 26. 7. 2024
Majda Horvat
Gradbišče za izvedbo dveh potisnih vrtin podjetja Ocean Orchids za izkoriščanje geotermalne energije.
Aktualno

Naložba je vzorčni primer državnega sofinanciranja.

Predvidoma zadnje dni julija se bo po doslej že izvedenih gradbenih delih začelo še vrtanje dveh vertikalnih reinjekcijskih vrtin za potrebe podjetja Ocean Orchids.


Reinjekcijski ali potisni vrtini sta v naravi dve cevi, položeni v izvrtano zemljino do določene globine. Izvrtani vrtini bosta imeli oznaki Do-6Ra in Do-6Rb, segali bosta do končne globine okoli 1300 metrov. Dela že potekajo na manjši parceli kilometer in pol zahodno od objektov podjetja na območju za dobrovniško komunalno čistilno napravo. Projektant je družba Petrol Geo, vrtanje bo izvedlo madžarsko podjetje Aquaplus, tehnični vodja rudarskih del pa je Matej Prkič, izkušeni strokovnjak s tega področja.
Reinjekcijski vrtini pomenita nadgradnjo obstoječega sistema geotermalnega ogrevanja rastlinjakov, omogočali bosta vračanje načrpane termalne vode iz obstoječe vrtine Do-3g, izvrtane leta 2005 do globine 1583 metrov, nazaj v vodonosnik. Zdaj se po odvzemu toplote voda steka v Radmožanski kanal, kar pomeni neko temperaturno obremenjevanje okolja. Naložba bo omogočila nadaljnji razvoj podjetja, saj mu bo na osnovi vračanja dovoljeno črpanje večje količine geotermalne vode, ki naj bi zadostila celotnim potrebam podjetja po toplotni energiji. Zdaj je pridobivanje energije s koncesijo omejeno na okoli 8800 megavatov letno, celotna poraba energije pa znaša okoli 16 tisoč megavatov letno.

Naložba v izvedbo dveh potisnih vrtin je prelomna ne le za podjetje, ampak tudi za prihodnost in razvoj geotermalne energije, saj je vzorčni primer državnega sofinanciranja. Podjetje Ocean Orchids je prvo podjetje, ki bo za izvedbo potisnih vrtin prejelo dva milijona evrov državne subvencije, kar sta dve tretjini stroškov vrtine. Prizadevanja za dvig pomena vlaganj v izkoriščanje geotermalne energije kot naravnega vira energije so namreč pri uporabnikih geotermalne energije v Prekmurju trajala skoraj dvajset let, nekaj let tudi na kmetijskem ministrstvu. In prav tam zaposleni so tokrat opravili veliko delo, saj jim je uspelo sestaviti geotermalni razpis. 

ocean-orchids vrtina reinjekcija