vestnik

Za gospodarske naložbe v Porabju skoraj pol milijona evrov

Vestnik.si, STA, 30. 6. 2023
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Gre za enega od dveh razpisov, ki ju je ob majskem obisku v Porabju napovedal minister za gospodarstvo Matjaž Han.
Aktualno

Zveza Slovencev na Madžarskem je objavila javni razpis za spodbujanje naložb v gospodarstvu na območjih, kjer živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. V letih 2023 in 2024 bo za gospodarski razvoj na teh območjih na voljo 489 tisoč evrov, sredstva pa zagotavlja ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Upravičenci lahko zaprosijo za sofinanciranje do največ 75 odstotkov upravičenih stroškov, kar lahko znaša med 3 tisoč in 50 tisoč evrov na projekt. Upravičeni stroški tega javnega razpisa so gradbena in obrtniška dela ter nakup strojev in opreme.

Cilj javnega razpisa je spodbujanje novih in nadgradnja obstoječih proizvodnih zmogljivosti v mikro, malih in srednje velikih podjetjih na upravičenem območju Slovenskega Porabja, kot izhaja iz programskega območja Programa spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021-2024.

Upravičeni prijavitelji so vse pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so na dan oddaje vloge na ta javni razpis registrirane vsaj 12 mesecev ter katerih ustanovitelj in/ali vsaj 50 odstotkov zaposlenih so fizične osebe z znanjem slovenskega jezika, ki se izrečejo za pripadnika slovenske narodnosti.

Gre za enega od dveh razpisov, ki ju je ob majskem obisku v Porabju napovedal minister za gospodarstvo Matjaž Han. Napovedal je, da bodo na ministrstvu letos porabskim Slovencem za razvoj gospodarske dejavnosti in turizma namenili skupno skoraj 1,2 milijona evrov, za obnovo slovenskega doma pa 300 tisoč evrov.

gospodarstvo zamejstvo porabje razpis