vestnik

Za obnovo prostorov 12 milijonov evrov

Majda Horvat, 6. 12. 2021
Majda Horvat
Z ureditvijo podstrešja bodo pridobili 18 postelj za začasno nastanitev. Foto Majda Horvat
Aktualno

Z ureditvijo podstrešja, ki se že izvaja, do 18 dodatnih postelj za začasne nastanitve – Enota doma v Črenšovcih prihodnje leto

Dom starejših Rakičan je s prijavo na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobil 12 milijonov evrov nepovratnih sredstev. »To je za naš dom izjemen dosežek, saj bomo tako lahko zagotovili celotno prenovo notranjosti stavbe matične enote v Rakičanu, ki je že zastarela. S tem bomo zagotovili tudi višji bivalni standard našim stanovalcem,« pove Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.


Denar bodo torej namenili za obnovo objektov v Rakičanu. V celoti bodo prenovili notranjost stavbe, tako da bo v skladu z novimi tehničnimi standardi in normativi. To pomeni, da bodo velike sobe preuredili v eno- in dvoposteljne z lastnimi kopalnicami in sanitarijami. Poleg tega bodo na novo uredili pralnico, razširili kuhinjo, uredili nove prostore za delovno terapijo, skupne prostore za druženje stanovalcev, avlo in pisarniške prostore za vse službe zavoda. Obnova bo zajemala tudi ureditev tako imenovanih čistih in nečistih poti ter ureditev prostorov po usmeritvah za obvladovanje epidemij za zagotavljanje izolacije.
Dom je pred leti že tudi izvedel obnovo zunanjosti z energetsko prenovo stavbe in prešel na ogrevanje s toplotnimi črpalkami.

Prostori za začasno nastanitev

Zdaj potekajo gradbena dela za ureditev podstrešja, s katero bodo pridobili prostore za začasno nastanitev stanovalcev. Namenjeni bodo starostnikom, ki ne morejo takoj dobiti proste postelje v domu ali storitve pomoči na domu ali vključitve v dnevne centre. Prav tako bodo ti prostori namenjeni za tako imenovane krizne nastanitve in začasne sprejeme uporabnikov v času dopustov sorodnikov, ki skrbijo zanje. V preurejenem podstrešju bodo pridobili 18 postelj in skupne prostore. Dom starejših Rakičan je za to naložbo pridobil nepovratna sredstva v višini 717.000 evrov, celotna naložba pa je ocenjena na 1,35 milijona evrov. Razliko bo kril javni zavod z lastnimi sredstvi, dela pa bodo predvidoma končana konec aprila prihodnje leto.



Denar za enoto doma v Črenšovcih

Dom starejših Rakičan je prejel 1,45 milijona evrov nepovratnih sredstev tudi za ureditev enote v Črenšovcih. V preteklih dneh je prevzel nedokončani objekt, ki ga je odkupilo pristojno ministrstvo. Zdaj bo lahko začel postopke za pridobitev dokumentacije, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja, obnova in ureditev objekta pa naj bi se začeli in končali prihodnje leto.

dom-starejših-rakičan zoran-hoblaj obnova podstrešje starostniki