vestnik

Za odškodnine zaradi zlate trsne rumenice več kot 1,7 milijona evrov

D. N., 15. 12. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pomurski vinogradniki oddali okrog 140 vlog za finančno nadomestilo za odstranjene in uničene trse v vinogradih.

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je od 10. do 31. oktobra letos zbirala elektronske vloge za ukrep pomoči za odpravo škode v zvezi z ukrepi zaradi zlate trsne rumenice. Pomoč je namenjena vinogradnikom, katerih vinograde je prizadela omenjena bolezen trte, ki se širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka in je ni mogoče zdraviti, ampak le preprečevati z odstranjevanjem okuženih trsov in pravočasnim zatiranjem škržatka. 

Kot so sporočili iz agencije, so v omenjenem obdobju prejeli 349 vlog, odločbe pa so bile do vključno 4. decembra izdane za 348 vlog, od tega jih je bilo 325 pozitivnih v skupnem znesku nekaj več kot 1,7 milijona evrov ter 23 negativnih. Iz pomurske regije je bilo vloženih 136 vlog, kadar je govor o sedežu kmetijskega gospodarstva z identifikacijsko številko, oziroma 146 vlog, kadar je govor o območju, kjer ležijo strnjene površine kmetijskega zemljišča enega kmetijskega gospodarstva z enako vrsto rabe (GERK).


Finančno nadomestilo je nov letošnji ukrep pomoči vinogradnikom na okuženih območjih za odstranjene in uničene simptomatične trse v vinogradih, ki imajo do 20 odstotkov simptomatičnih trsov, do nadomestila pa so upravičeni vinogradniki, ki so vpisani kot nosilci kmetijskega gospodarstva v register kmetijskih gospodarstev v skladu z zakonom, ob tem pa izpolnjujejo še druge pogoje za pridobitev finančnega nadomestila v skladu z uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice.

Za vloge, kjer je sedež kmetijskih gospodarstev v Pomurju, je bilo izplačanih nekaj manj kot 307 tisoč evrov, za GERK, ležeče v tej regiji, pa nekaj več kot 698 tisoč evrov. »Izračun upravičenih stroškov se je izvedel glede na območje GERK,« so pojasnili v agenciji in dodali, da je bilo nekaj sredstev že nakazanih, preostala bodo nakazana predvidoma do jutri.

zlata-trsna-rumenica odškodnine pomurje kmeti