vestnik

Gornjepetrovska občina odvetniku plačala že čez 20 tisoč evrov

A. B., 10. 3. 2023
Jure Zauneker
Odvetnik Mitja Pukšič iz Slovenske Bistrice je po podatkih aplikacije Erar od maja 2021 do vključno februarja letos od Občine Gornji Petrovci za svoje storitve prejel 20.496 evrov.
Aktualno

Odvetnik Mitja Pukšič iz Slovenske Bistrice je po podatkih aplikacije Erar od maja 2021 do vključno februarja letos od Občine Gornji Petrovci za svoje storitve prejel 20.496 evrov. Ob rednem mesečnem pavšalu v višini 732 evrov je občina Pukšiču 20. februarja nakazala še 2196 evrov, 17. junija 2021 1464 evrov in maja istega leta 2928 evrov.

Nakazilo 2196 evrov sovpada z dvema sodnima procesoma proti županu Francu Šlihthubru. V začetku decembra je bil ta na soboškem okrožnem sodišču nepravnomočno obsojen na šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let zaradi poskusa kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Po presoji sodišča je nameraval podkupiti županjo Občine Grad Cvetko Ficko v pogajanjih o plačilu njegovega dela kot koordinatorja v projektu gradnje vodovoda sistema B. Obsojeni župan mora plačati še 2660 evrov denarne kazni. Na sodišču ga je branil Pukšič.

Šlihthubru na istem sodišču sodijo še zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov danes že propadlega občinskega komunalnega in gostinskega podjetja Pindže. Ob Šlihthubru je na zatožni klopi še Štefan Kuhar, nekdanji direktor Pindže. Po obtožnici sta od leta 2011 do leta 2017 nekatere upnike Pindže favorizirala in jim prek asignacijskih pogodb plačevala storitve oziroma izstavljene račune. Tako se denimo niso plačevale sprotne obveznosti družbi Pomgrad, ob tem pa so se redno nakazovala sponzorska sredstva NK Križevci. Upnikom, ki jim nista plačala storitev, sta domnevno povzročila za vsaj milijon evrov škode. Poplačilo te terjajo oškodovani v premoženjskopravnem zahtevku.

Tožilka Jana Rogan bi v primeru priznanja krivde za vsakega od njiju predlagala leto zapora z možnostjo, da kazen odslužita z delom v splošno korist. Šlihthubra spet brani odvetnik Pukšič, ki je januarja na sodišču napovedal, da bosta obtoženca zagovor predstavila na koncu glavne obravnave, če bosta presodila, da je to potrebno.  

občina-gornji-petrovci franc-šlihthuber odvetnik