vestnik

Za onesnaženje odgovorna tudi država

Majda Horvat, 20. 7. 2020
Medobčinski inšpektorat
Onesnažen potok Kopica v Lendavi.
Aktualno

Laboratorijske analize odvzetih vzorcev digestata iz vseh šestih fermentorjev sporne lendavske bioplinarne so po naših informacijah pokazale, da ta ni obremenjen s težkimi kovinami.

To pomeni, da bo nov lastnik bioplinarne, skrivnostno podjetje Egytec Energy s poslovnim sedežem oziroma poštnim nabiralnikom v Ljubljani, lahko več kot 20 tisoč ton do nedavnega problematičnega odpadka brez zadržkov še naprej izvažal kot gnojilo na Madžarsko. Tja je že odpeljal od 800 do 900 kubičnih metrov digestata in s tem, ko so ga del raztrosili tudi po poljih v Dolgi vasi, sprožil reakcijo lokalne skupnosti, ki je o početju obvestila tudi policijo in okoljski inšpektorat.

kopica20
Majda Horvat
Potok Kopica, ki teče skozi Petišovce, ni podoben vodotoku, ampak smrdljivemu jarku. Foto Majda Horvat

Kdaj bo na osnovi domnevno ustreznih analiz sestave materiala nadaljeval praznjenje fermentorjev, ni znano, saj se je medtem zaradi onesnaženja potoka Kopica z izpusti padavinske vode, ki je ob nalivih zalila fermentorje, spet znašel v postopkih okoljskega inšpektorata in v postopkih organov pregona zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

Nepojasnjena »alkimija«
Kako se je lahko prej nevaren odpadek z novim lastnikom bioplinarne spremenil v okolju nenevarno gnojilo, ostaja nepojasnjeno, prav tako, na osnovi katerih podatkov je država začela postopek za prevzem in obdelavo teh odpadkov oziroma uničenje, pa tudi, kdo bi dobil ta nekaj milijonov evrov vreden okoljski posel.
Spomnimo, da je isti digestat zaradi obremenjenosti s težkimi kovinami, ki naj bi izvirale iz blata čistilnih naprav, ki ga je bioplinarna v preteklih letih na črno prevzemala, veljal za nevarni odpadek, zaradi stečaja lastnika, podjetja Ecos, pa je država najprej oddala javno naročilo za njegovo uničenje, vendar to potem oktobra 2019 preklicala. Po nekaterih informacijah zato, ker naj bi razpoložljiv denar že porabila za sanacijo degradiranih območij po delovanju Cinkarne Celje ter odstranjevanje odloženih gum podjetja Albin Promotion.

potok-kopica, lendava, onesnaženje, bioplinarna
Medobčinski inšpektorat
Onesnažen potok Kopica v Lendavi.

Stari okoljski grehi v Kopici
Ob nenavadnem »razpletu« glede digestata, ki v osnovi ustreza lokalni skupnosti in njeni zahtevi, da se »smrdeča« snov odstrani, pa se znova načenja problem sanacije potoka Kopica. Zadnje onesnaženje, ki je silno razburilo predvsem krajane Petišovec, je namreč dvignilo pokrov starega okoljskega problema, ki je še vedno »odložen« v mulju potoka. Ta je namreč onesnažen s težkimi kovinami in ogljikovodiki, onesnaženje pa izvira iz časov delovanja Nafte Petrochem. Kljub številnim dogovorom s povzročitelji onesnaženja potoka v preteklosti, ob Nafti Petrochem kot glavnem onesnaževalcu sta svoj čas v potok spuščala tehnološko vodo še Lek in Ilirija, do sanacije nikoli ni prišlo. Prav tako država za to ni zagotovila denarja, kajti potok ni bil obravnavan kot degradirano območje, ki bi ga bilo treba očistiti na stroške države.

potok-kopica, lendava, onesnaženje, bioplinarna
Medobčinski inšpektorat
Onesnažen potok Kopica v Lendavi.

Država je tudi kriva
»Tako okoljska inšpektorica kot Anton Kustec, vodja sektorja območja Mure pri direkciji za vode, bosta predlagala državi, da se ta vodotok sanira. Občina je na osnovi poziva že poslala na direkcijo za vode ugotovitveni zapisnik,« je povedal lendavski župan Janez Magyar. Pomembno je namreč, da se zdaj ugotovi, da potok Kopica potrebuje več kot zgolj redno vzdrževanje in da se izvede sanacija okoljsko spornega območja.
»Vodotok je treba sanirati, prav tako imajo ljudje pravico zahtevati zdravo življenjsko okolje,« pove Kustec. A to izpeljati je zelo zapleteno, tako zaradi starih kot novih onesnaženj znanih povzročiteljev.

potok-kopica, lendava, onesnaženje, bioplinarna
Medobčinski inšpektorat
Onesnažen potok Kopica v Lendavi.

Toda krajani Petišovec so na zboru krajanov postavili jasno zahtevo, da država, ki je bila lastnica Nafte Petrochem in je tudi izdala dovoljenja za delovanje sporne bioplinarne, prevzame odgovornost za povzročeno škodo po onesnaženju njihovega okolja.

bioplinarna onesnaženost potok-kopica egytec-energy