vestnik

Za pomoči potrebne več kot 4 milijone kilogramov hrane

Vestnik, 19. 2. 2019
Andrej Petelinsek
Fotografija je simbolična. 
Aktualno

V okviru Operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za obdobje 2014-2020 v letošnjem letu nabavilo 4.113.822,40 kilogramov prehrambenega blaga. V obliki paketov pa bosta hrano pomoči potrebnim razdelili Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas. 

Razdeljevanje prehrambenih izdelkov bo potekalo na več kot 370 mestih po celotni državi, namenjeni pa bodo tistim, ki živijo ali so se znašli v težkih socialnih in materialnih razmerah. Ministrstvo bo nabavilo največ pšenične bele moke (čez petstotisoč kilogramov), sledijo pa jajčne testenine (slabih štiristo kilogramov), brušen dolgozrnat riž (slabih 250.000 kilogramov), mleko (čez dva milijona litrov), nato pa še sončnično olje, konzerviran fižol in pelate.


Rdeči križ
Sašo Bizjak
Pakete bosta razdeljevala Rdeči križ in Karitas.

85 odstotkov sredstev sofinancira Evropska unija iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Sicer pa bo prehrambeno blago dobavljeno v treh fazah, prva je že v teku, druga bo v aprilu, tretja pa v septembru. Poleg razdeljevanja hrane bosta Rdeči križ in Karitas ogroženim osebam nudili tudi različne aktivnosti socialnega vključevanja. Za izvedbo in in izvajanje spremljevalnih ukrepov pa bosta skupaj prejeli 319.803 evrov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve razdeljevanje hrane socialno ogrožene osebe