vestnik

Za sanacijo struge reke Ščavnice skoraj pol milijona evrov

M.V., 4. 3. 2020
Marina Vrbnjak
Finančna sredstva za sanacijo struge reke Ščavnice v dolžini 3,5 kilometrov je zagotovila Direkcija Republike Slovenije za vode.
Aktualno

V Svetem Juriju ob Ščavnici so sanirali strugo reke Ščavnice in s tem zmanjšali poplavno ogroženost.

Finančna sredstva v višini dobrih štiristo petdeset tisoč evrov za sanacijo struge reke Ščavnice v dolžini 3,5 kilometrov je zagotovila Direkcija Republike Slovenije za vode. »Namen je bil vzpostavitev prvotnega pretočnega profila Ščavnice. Iz pretočnega profila se je odstranil zemeljski material,« je pojasnil vodja sektorja območja Mure Anton Kustec. Poleg tega se je uredilo korito tudi potoka Sivjak od vtoka v Ščavnico in gorvodno nad oljarno Kocbek.»Vzpostavili pa smo tudi prvotni profil na Blaguškem potoku in sicer ravno tako od vtoka v Ščavnico do regionalne ceste,« je še povedal. Kot pravi Kustec, bodo ob ugodnih vremenskih razmerah izvedli še sejanje trave, z deli na potoku Ščavnica in njenih pritokih pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih - v skladu z finančnimi sredstvi, ki jih bodo imeli na razpolago. 

IMG_20200208_164522
Marina Vrbnjak
Poglobili so tudi Blaguški potok v Biserjanah.

Z opravljenim delom je zadovoljen tudi župan Anton Slana. »Ocenjujem, da se je s tem bistveno zmanjšala poplavna ogroženost na tem delu naše občine,« je povedal. Na območju občine Sveti Jurij ob Ščavnici je namreč ob večjem deževju prihajalo do uničujočih poplav., za kar je bilo krivo slabo ali nikakršno vzdrževanje vodotokov. To se je, med drugim, potrdilo tudi lanskega junija, ko je marsikje na območju občine zalilo jarke, ceste, dvorišča in tudi hiše.

bd1da6b2a89be62a2357c9a297ae1836
Marina Vrbnjak
Uredilo se je korito potoka Sivjak pri oljarni Kocbek.

ščavnica sanacija-struge sveti-jurij-ob-ščavnici