vestnik

Za te deficitarne poklice bo možno v prihodnjem šolskem letu prejemati štipendijo

Vestnik.si, 28. 1. 2024
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2024/2025.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev.

V tokratnem naboru deficitarnih poklicev so kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin/orodjar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar - polagalec keramičnih oblog, gozdar, gastronomske in hotelske storitve, dimnikar, steklar in tehnik steklarstva. Za dvojezične izobraževalne programe, ki se izvaja tudi v madžarskem jeziku, pa mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik. 

V razpisu je na voljo dobrih štiri milijone evrov, višina mesečne štipendije pa znaša 118,48 evrov. Dodeljenih bo tisoč štipendij, v izbirnem postopku pa bosta upoštevani višja povprečna ocena v zaključnem razredu osnovne šole ali nižje poklicne šole ter višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole oziroma strokovnih predmetov v zaključnem razredu nižjega poklicnega izobraževanja. 

Kakšni so pogoji za pridobitev štipendije? Vlagatelj mora biti prvič vpisan v 1. letnik enega od izobraževalnih programov ter izpolnjevati druge razpisne pogoje. Vloge bo možno oddati med 1. avgustom in 30. septembrom. 

Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine, dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice. V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oziroma ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, a ne več kot eno leto. 

štipendija deficitarni-poklici