vestnik

Za več gramoza redkejše sito

Majda Horvat, 5. 11. 2023
Nataša Juhnov
Na območju Pomurja je veljavnih 11 koncesij, od tega imajo družbe Nograd, Segrap in Pomgrad po dve koncesiji za različne pridobivalne prostore. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Gradbena podjetja uspela s predlogom o možnosti poglobitve oziroma povečanja obstoječih gramoznic

Vlada je sprejela spremembo uredbe, s katero je gradbenim podjetjem Pomgrad, Segrap in Nograd omogočila nadaljnje pridobivanje proda in peska iz gramoznic v Pomurju tudi v prihodnje. Z doslednim izvajanjem doslej veljavne uredbe o načrtih upravljanja voda na vodnih območjih Donave in Jadranskega morja iz leta 2011 bi jim namreč to bilo v prihodnje onemogočeno. Po mnenju gospodarskih družb je njihovo dejavnost ogrožalo sporno določilo o omejitvi dna izkopa na dva metra nad gladino podzemne vode ter prepoved odpiranja in povečevanja odprtih površin podzemnih voda. Glede na naravne danosti ta pogoja na območju Pomurja in tudi na območju Podravja nikakor ne moreta biti izpolnjena, saj površje Murskega polja spada med najbolj ravne pokrajine v Sloveniji, kjer je podtalnica zelo blizu površja. Zato so si gradbena podjetja s teh območij že nekaj let prizadevala za spremembo sporne uredbe oziroma za črtanje navedenega člena, a doslej brez uspeha.



Prvo besedilo novele zakona o rudarstvu, ki jo je lani spomladi sprejel prejšnji sklic državnega zbora, je sicer vključevalo člen, ki bi glede možnosti kopanja gramoza predvidel izjeme, a je takratna vlada zaradi referenduma o vodah to določilo umaknila iz zakona. Zdaj so te navedene v uredbi. Omejitev dna izkopa sicer ostaja na dveh metrih, vendar je ob določenih pogojih dovoljeno povečevanje odprtih površin podzemnih voda ali kopanje globlje kot dva metra nad najvišjo gladino podzemnih voda. Ta možnost je pomembna predvsem v postopku podaljšanja oziroma pridobitve koncesijske pravice.

Kot smo že poročali maja letos, je na območju Pomurja veljavnih 11 koncesij, od tega imajo družbe Nograd, Segrap in Pomgrad po dve koncesiji za različne pridobivalne prostore. Od teh 11 koncesij je lahko do izrednega podaljšanja v skladu z interventnim zakonom, ki ga je sprejela vlada Roberta Goloba, upravičenih osem koncesijskih razmerij, ki se iztečejo v obdobju od letošnjega junija do konca prihodnjega leta. Med njimi gre za koncesionarje Pomgrad, Segrap in Nograd, ki s proizvodnjo proda in peska pokrijejo čez 80 odstotkov tovrstnih potreb v Pomurju in zaposlujejo čez 1000 oseb. Vsem navedenim družbam je veljavna koncesija potekla 10. junija. Podjetje Nograd je vložilo vlogo za podaljšanje, podjetji Pomgrad ter Segrap pa za pridobitev nove rudarske pravice. To pomeni, da bi v Pomgradu in Segrapu širili pridobivalni prostor, saj sta obstoječa, torej soboško gramoznico in gramoznico Krapje, že izčrpala. Upravni postopki potekajo in še niso zaključeni, so nam maja pojasnili na ministrstvu za naravne vire in prostor. Zdaj bodo odločevalci o podelitvi rudarske pravice za izkoriščanje ključne mineralne surovine za gradbeništvo upoštevali tudi določila nove uredbe, ki torej ob izpolnitvi zahtev daje možnost za širitev oziroma poglabljanje gramoznic.

koncesija gramoznica