vestnik

Za zasebno tožbo plačilo iz blagajne javnega zavoda

Rok Šavel, 22. 8. 2021
Marina Vrbnjak
Lendavski župan se je ostro odzval na ugotovitve nadzornega odbora.
Aktualno

Župan Janez Magyar pričakuje odstop odgovornih oseb, direktorja Alberta Halasza in Silvije Hajdinjak Prendl, nekdanje predsednice sveta zavoda KKC Lendava in ravnateljice Dvojezične srednje šole.

Silvija Hajdinjak Prendl, nekdanja predsednica sveta zavoda Knjižnica - Kulturni center (KKC) Lendava, je konec lanskega leta sprožila tožbo zoper urednika portala Lendavainfo.com Leona Novaka zaradi neobjave domnevnega popravka, a je pravdo pred sodiščem tako na prvi kot na drugi stopnji izgubila. Novaku je morala povrniti stroške v višini 634 evrov. A zneska ni plačala sama.Nadzorni odbor (NO) lendavske občine je pri izrednem nadzoru KKC Lendava ugotovil, da je stroške zasebne tožbe Hajdinjak Prendlovi poravnal prav ta zavod, pri čemer je prišlo, kot ugotavlja delovna skupina nadzornega odbora, do kršenja pogodbenih določil o namenskosti porabe denarnih sredstev. V sklepu izrednega poročila je navedeno, da delovna skupina nadzornega odbora predlaga lendavski občini, ki je soustanoviteljica javnega zavoda, da uvede pravne postopke zoper odgovorne osebe v KKC Lendava in zaščiti svoje solastniške in pogodbene interese.



Magyar zahteva odstop, Halasz molči
Občina Lendava je že dlje časa v sporu z vodstvom KKC Lendava, direktorjem Albertom Halaszom in Hajdinjak Prendlovo, ki jo je občina tudi razrešila s funkcije članice oziroma predsednice sveta javnega zavoda.


Župan Janez Magyar pravi, da je poročilo NO potrdilo indic o dogajanju v KKC Lendava, sam pa je ogorčen, kot pravi, nad prefinjenim izčrpavanjem javnega zavoda. »Tu gre za denar občank in občanov Lendave in očitno to ni bil osamljen primer. Žalosti me, da je do tega prišlo, in higienično bi bilo, da tako Halasz kot Hajdinjak Prendlova odstopita s svojih funkcij. Če tega ne bosta storila, bomo prek občinskega sveta uvedli vse ustrezne postopke,« je dejal. Hajdinjak Prendlova je namreč nedavno dobila podporo sveta zavoda Dvojezične srednje šole Lendava za nov mandat ravnateljice. Mnenje občine pri tem imenovanju ni zavezujoče.

Halasz zadeve za zdaj ne komentira. »Ker je bila proti odgovorni osebi javnega zavoda KKC Lendava vložena prijava suma domnevnega kaznivega dejanja pristojnim organom, ki še ni zaključena, do konca postopka izjav ne dajem,« je odgovoril na naše poizvedovanje. 

Rok Šavel
Knjižnica - Kulturni center Lendava
kkc-lendava janez-magyar občina-lendava