vestnik

Za zaustavitev širjenja koronavirusa se ustavlja tudi Slovenija

STA, 15. 3. 2020
Niko Časar
Koronavirus (slika je simbolična)
Aktualno

Zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom se življenje po Sloveniji zelo upočasnjuje. Vlada zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, prve uredbe, ki bodo pokazale, kdaj se bo to zgodilo, je pričakovati že danes. Na temo obvladovanja okužb s koronavirusom pa bo danes potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

Vlada naj bi danes konkretizirala v soboto pozno zvečer dogovorjene ukrepe za zajezitev širjenja virusa s področja javnega potniškega prometa in glede obratovanja lokalov. Bo pa že danes začel veljati občinski odlok, ki zapoveduje zaprtje vseh gostinskih lokalov, cvetličarn, frizerskih salonov in drugih dejavnosti v Mariboru. Kršitelje čakajo kazni.

Mnogi gostinci po državi so sicer še pred napovedjo tovrstnih ukrepov začeli javnost obveščati, da zapirajo vrata. V soboto je bilo mogoče na družbenih omrežjih zaslediti oglase lokalov, ki so pred zaprtjem hrano ponujali po znižanih cenah ali kot donacijo pomoči potrebnim.

Na območju vojašnice Edvarda Peperka bodo danes predvidoma začeli postavljati izolacijski center za medicinsko oskrbo 120 ljudi. Na območju vojašnice bosta postavljena premična bolnišnica Role 2 in mobilni stacionarij. V dveh dneh naj bi bili nastanitveno operativni.



Vladni predstavniki se bodo danes sestali tudi z direktorji vseh slovenskih bolnišnic in zdravstvenih domov. V ponedeljek pa bo potekal sestanek z direktorji domov za starejše, glede na to, da so prav starejši najbolj ogrožena kategorija. Kot so po sobotni seji kriznega štaba poudarili v vladnem uradu za komuniciranje, se je treba organizirati tako, da bodo zaposleni v teh ustanovah lahko kos izzivom in da bodo našli dodatne dovolj usposobljene delavce, ki bodo pri tem pomagali.

V pripravi je tudi nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi posledic širjenja koronavirusa, z namenom ohranitve delovnih mest in likvidnosti podjetij, so še sporočili iz Ukoma.


Prepoved druženja bi lahko prizadela mnoge vernike, klasičnih nedeljskih maš danes namreč ne bo. Je pa več duhovnikov v želji, da bi ostali blizu svojim faranom, začelo maše predvajati preko spleta.

koronavirus slovenija ukrepi preventiva
Kaj zdaj berejo drugi