vestnik

Za uporabo telefona med vožnjo tudi kazenske točke?

Vestnik, 25. 1. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Agencija za varnost prometa(AVP) je skupaj s partnerji začela nacionalno preventivno akcijo za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu. Akcija bo potekala do 7. februarja.

Mobilni telefoni so eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu. V letu 2020 je policija ugotovila 36.771 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 17 odstotkov več kot leto prej, v zadnjih devetih letih pa je bilo teh kršitev za kar 100 odstotkov več. Po podatkih AVP med kršitelji prevladuje starostna skupina od 35 do 44 let.

Preventivni akciji, ki jo koordinira AVP, so se pridružili DARS, d. d., Zavod Varna pot, Zavod vozim, Zavod Reševalni pas, AMZS in Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, ki bodo javnost o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu ozaveščali na družbenih omrežjih in spletu. 

ccd62087d3f3ef1d86d3306716d1c46e
Pixabay
Fotografija je simbolična.

V času trajanja akcije bo AVP izvedla novo terensko raziskavo o uporabi mobilnih telefonov v prometu, policija pa bo med rednim delom poostreno nadzorovala uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, prav tako tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

AVP je predlagala spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa, da se uporaba telefona med vožnjo opredeli kot prekršek, za katerega bi kršitelj poleg denarne kazni 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke. Ministrstvo za infrastrukturo je predlog upoštevalo v predlogu zakonske novele, ki je v postopku obravnave v Državnem zboru.

nacionalna-preventivna-akcija varno-brez-telefona