vestnik

Začela se je nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Vestnik, 21. 7. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična
Aktualno

Nacionalno preventivno akcijo, ki se je začela včeraj, izvajata Agencija za varnost prometa in Policija, zato bodo vse policijske uprave in Specializirana enota za nadzor prometa ob rednem delu izvajali tudi nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, izvedli pa bodo tudi vsej en poostren nadzor.

Nadzor avtobusov bo potekal blizu avtobusnih postajališč in na relacijah, kjer avtobusi pogosteje vozijo, usmerjen pa bo predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve. Mednje sodijo tehnična brezhibnost vozil, pravilnost pripetosti tovora, prekoračitve hitrosti ter neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov. 

avtobusni-promet, avtobusna-postaja, koronavirus
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična

V prvem polletju letos je bilo pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 18.432 kršitev prometnih predpisov, kar je sicer devet odstotkov manj kot lani, najpogostejše kršitve pa so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti, uporabo mobilnega telefona, neuporabo varnostnega pasu, nepravilnosti na tovoru ter nepravilnosti pri prehitevanju, so zapisali na Agenciji za varnost prometa.

Omenjena akcija, ki se je začela včeraj in bo trajala do 26. julija 2020, je usklajena s policijami drugih evropskih držav. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije narašča pri nas tranzitni tovorni promet, s tem pa se večajo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Prav tako so tovorna vozila, registrirana v Sloveniji v prvem četrtletju letošnjega leta v notranjem prevozu prepreljala za osem odstotkov več blaga kot v enakem obdobju lani. 

nadzor-prometa nacionalna-preventivna-akcija tovorna-vozila avtobusi