vestnik

Začelo se je raziskovalno vrtanje za tretji vodni vir v sistemu A

Majda Horvat, 7. 4. 2022
Majda Horvat
Primerno mesto za vodnjak iščejo na Dolnji Bistrici.
Aktualno

Tretji vodni vir sistema A pomurskega vodovoda bi bil lahko rešitev za težave s pregrevanjem pitne vode v poletnih mesecih v omrežju, ki je najbolj odmaknjeno od osrednjega gaberskega vodnega zajetja. Vsekakor pa bi pomenil večjo varnost pri oskrbi s pitno vodo za približno 22 tisoč prebivalcev. Predviden je bil že v projektih za gradnjo vodovoda, vendar potem ni bil izveden.

Lani pa so občine Lendava, Črenšovci, Odranci, Velika Polana, Turnišče, Dobrovnik in Kobilje, družbenice podjetja Eko park, na pobudo Občine Črenšovci sprejele sklep in sklenile pogodbo o sofinanciranju in delitvi stroškov hidrogeoloških raziskav podzemne vode na območju Dolnje Bistrice. Še prej je Eko park pri Geološkem zavodu naročil izdelavo strokovnih podlag, na osnovi katerih je direkcija za vode izdala dovoljenje za raziskavo. Po strokovnih podlagah in po programu raziskav se bodo izvedle meritve gladine podzemne vode, vrtine za monitoring, določilo se bo tudi mesto za vodnjak ter razmejilo območje varovanja. Na koncu bo dana vloga za vodno dovoljenje.

Črenšovska občina našla izvajalca del

Občina Črenšovci, ki je bila vodilna pri gradnji infrastrukture vodovoda sistema A in tudi hrani celotno finančno in strokovno dokumentacijo, je odgovorna za vodenje aktivnosti. Našla je izvajalca del, to je zavod Geo aqua, inštitut za hidrogeologijo in okolje, ki je že tudi začel vrtalna dela. Z namenom določitve mesta za vodnjak bodo naredili štiri raziskovalno-opazovalne vrtine, temu bo sledila njihova aktivacija s poskusnim črpanjem in meritvami prepustnosti in izdatnosti vodonosnika. Izvajalec del bo izvedel še raziskavo, pripravil hidrogeološko poročilo, določil hidrodinamične parametre in kakovost podzemne vode. Skupna vrednost vrtalnih, hidrogeoloških del in analize vode je 36.502 evra, občine si bodo strošek razdelile po kriteriju števila prebivalcev.

vodni-vir občina-črenšovci sistem-a