vestnik

(Murska Sobota) Pričenja se 27. literarni festival Oko besede

A.N.R.R., 22. 9. 2022
A.N.R.R.
27. srečanje otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede.
Aktualno

S Knjižno tržnico se je v četrtek dopoldan v Murski Soboti začelo 27. srečanje slovenskih otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede, namenjeno slovenski otroški in mladinski književnosti. V petek zvečer bodo podelili šestindvajseto večernico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo minulega leta, v času festivala pa se bodo zvrstili številni literarni dogodki, delavnice, razstave, strokovni simpoziji in pogovori.

Letošnje Oko besede je posvečeno poeziji, zato je literarni festival obarvan s pesnicami in pesniki ter s poznavalkami in poznavalci otroške in mladinske poezije, je povedala programska vodja Dragica Haramija.

oko-besede-2022, argo, pišk, pisatelji
A.N.R.R.
27. srečanje otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede.

Festival Oko besede tradicionalno poteka v Murski Soboti, na njem pa se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, literarni strokovnjaki, bibliotekarji, književni pedagogi in založniki ter obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti. Srečanje organizira Argo, društvo za humanistična vprašanja, ki ga tvorijo ugledni posamezniki s področja literature in festivalske dejavnosti, in sicer predsednica Simona Cizar, programska vodja dr. Dragica Haramija, Norma Bale, Feri Lainšček, Franci Just, Darka Tancer Kajnih in Vesna Radovanović.

Oko besede: Literarni večer z Andrejem Rozmanom Rozo
mario.horvat@mikk.si
Četrtek, 22. september 2022 ob 20.00 MIKK Murska Sobota _____________________________________ Literarno mesto MIKK: gost Andrej Rozman Roza Pogovor vodi dr. Dragica Haramija Andrej Rozman – Roza

Namen festivala je tudi, da tako otroke kot odrasle spodbudijo k branju kakovostnih knjig. V ta namen bodo med drugim v Literarnih mestih, letos so v MIKKU, v Pokrajinski in študijski knjižnici v Dobrovniku, pripravili pogovore s pisatelji, odprli razstavo v PIŠK-u, na kateri predstavljajo Večerničino literarno bero, z večernico nagrajeno delo, nominirana dela in dela, ki jih strokovna žirija priporoča v branje. V letošnji četrtkovi literarno kritiški delavnici Mlade oči bodo študentje pisali kritiko na izbrano delo iz mladinske poezije, srednješolce pa uvedli v kreativno pisanje. S prvimi se bo ukvarjal Nino Flisar, z drugimi Cvetka Bevc.

oko-besede-2022, argo, pišk, pisatelji
A.N.R.R.
27. srečanje otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede.

Mladinske pisateljica in pisatelji bodo v petek dopoldan obiskali izobraževalne ustanove, osnovne in srednje šole, vrtce ter druge ustanove v Pomurju, v Porabju na Madžarskem in v sosednji Avstriji, in se tem srečali z mladimi bralci. Stalnica festivala so tudi simpoziji, ki jih pripravlja revija Otrok in knjiga in urednica Darka Tancer Kajnih. Letošnja krovna tema je slovenska otroška in mladinska poezija s poudarkom na motivno-tematskih in slogovnih značilnostih najsodobnejše slovenske otroške in mladinski poezije, njeno recepcijo pri mladih bralcih in uspešne oblike njenega promoviranja.

oko-besede-2022, argo, pišk, pisatelji
A.N.R.R.
27. srečanje otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede.

V petek zvečer bo večernica zasijala za Mašo Ogrizek in njeno knjigo Lisičja luna. Izbrala jo je strokovna žirija, ki je med drugim zapisala, da avtorica v fantastični pripovedi v izmišljenem svetu mladega bralca ne poskuša pritegniti z literarnimi posnetki posebnih učinkov ali z eksotiko, pač pa ga povabi, da stopi k razmišljanju o naravi časa, odnosu do smrti, usode, svobode, skupnosti in narave.

V soboto se bodo udeleženci odpravili po Panonski pisateljski poti ter se ustavili v Bogojini in Dobrovniku.

oko-besede srečanje-slovenskih-otroških-in-mladinskih-pisateljev-2022 mladinska-literatura argo