vestnik

Začenja se jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature

Vestnik.si, STA, 24. 8. 2022
Pixabay
Začenja se jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature.
Aktualno

Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se danes začenja jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature. Za obe je letos prijavljenih več kandidatov kot lani. K splošni 86 več, k poklicni pa 322 več kot lani za jesenski rok. Kandidate najprej čaka pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine.

K splošni maturi se je letos prijavilo 1285 kandidatov (lani 1199), ki bodo v jesenskem izpitnem roku opravljali izpite iz 32 različnih predmetov. Kot so sporočili iz Državnega izpitnega centra, 297 kandidatov splošno maturo opravlja prvič (lani 254), 132 opravlja splošno maturo ponovno v celoti, 402 kandidata pa opravljata enega ali dva popravna izpita (lani 382).

Drugi del izpitov opravlja 61 kandidatov, ki splošno maturo 2022 opravljajo v dveh delih. Letos v jesenskem izpitnem roku 122 kandidatov izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu.

V skladu s koledarjem splošne mature letošnji jesenski rok poteka v sedmih dneh. Po izpitu iz materinščine v četrtek sledi pisni izpit iz matematike, izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa bodo kandidati pisali od petka do srede, 31. avgusta. Od srede, 24. avgusta do sobote, 3. septembra, bodo na šolah potekali ustni izpiti. Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku splošne mature seznanjeni 16. septembra na šolah. Na isti dan si bodo že zgodaj zjutraj lahko kandidati pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu.

Pri poklicni maturi se je k jesenskemu izpitnemu roku prijavilo 2312 kandidatov (lani 1990) s 131 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.



V skladu s koledarjem poklicne mature bodo kandidati izpit iz tretjega predmeta opravljali tako, da bodo izpit iz matematike pisali v četrtek, 25. avgusta, iz angleščine, iz nemščine in iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika pa v petek, 26. avgusta. Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov (t. i. drugi predmet poklicne mature) bodo potekali v sredo, 31. avgusta.

Kandidati morajo v okviru četrtega predmeta opraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

29f650029503784f91970bcf3328b425
Nataša Juhnov
Začenja se jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature.


Od srede, 24. avgusta do sobote, 3. septembra, bodo na šolah potekali ustni izpiti, nato pa bodo šole 9. septembra kandidate seznanile z uspehom na jesenskem roku poklicne mature.

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program oz. če se upošteva pri izbiri kandidatov za vpis v tak program. Za izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 269 kandidatov (lani 215), največ pri sociologiji, psihologiji, angleščini, kemiji in matematiki, so še navedli na izpitnem centru.

Splošno maturo je v spomladanskem roku letos uspešno opravilo 5194 dijakov četrtih letnikov oz. 95,41 odstotka (lani 97,26 odstotka). Poklicno maturo pa je prvič v celoti uspešno opravilo 7116 oz. 91,29 odstotka kandidatov (lani 93,58 odstotka). Mednarodno maturo je opravljalo 66 dijakov iz Slovenije in 29 tujcev. Med njimi je 52 zlatih maturantov.

matura šolstvo