vestnik

Začenja se nacionalna preventivna akcija Varnostni pas vas varuje

Vestnik.si, 11. 3. 2024
Vanesa Jaušovec
Varnostni pas
Aktualno

Trajala bo do 24. marca.

Agencija za varnost prometa (AVP) in Policija bosta med 11. in 24. marcem izvajali nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas vas varuje, s katero ozaveščata o pomenu pripetosti med vožnjo. Uporaba varnostnega pasu namreč zmanjša tveganje za smrtni izid v nesreči kar za polovico. Skoraj enak odstotek po podatkih AVP velja pri zmanjšanju tveganja za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino. 

Vse policijske uprave bodo v omenjenem obdobju izvedle po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, aktivnosti, povezane z akcijo pa bodo poostreno izvajali tudi ob rednem delu. Aktivnosti policistov bodo letos dodatno osredotočene tudi na potnike v avtobusih, namen aktivnosti je doseči, da bi potniki uporabljali varnostne pasove. Lani je namreč policija ugotovila več kot 30 tisoč kršitev neuporabe varnostnih pasov, leto prej skoraj 41 tisoč, letos že približno 6 tisoč. 

Kot so še zapisali organizatorji akcije, bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. 

AVP že dvajseto leto izvaja tudi projekt Pasavček s sloganom Red je vedno pas pripet, v projektu pa o pomenu uporabe varnostnega pasu učijo najmlajše, letos v projektu sodeluje 1522 skupin in 28.462 otrok. 

preventivna-akcija varnostni-pas-vas-varuje policija avp